Tort dla zakochanych

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-02-15
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tort dla zakochanych
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tort dla zakochanych

Składniki:

Przygotowanie:

- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę lub formę w kształcie serca wysmarować masłem.
- Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę.
- W drugiej misce ubić białka z resztą cukru pudru na sztywną pianę.
- Połączyć masę z żółtek z ubitymi białkami i oboma rodzajami mąki. Mieszać delikatnie, tak żeby piana z białek nie "siadła" zbyt mocno.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 min.

- Wystudzone ciasto przekroić na 2 plastry.
- Serek mascarpone zmiksować z mlekiem, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem.
- Dolny plaster ciasta nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny, posmarować konfiturą malinową i 3/4 porcji kremu. Można ułożyć na kremie trochę swieżych lub mrożonych malin.
- Przykryc drugim plastrem ciasta, ponownie nasączyć wodą z cukrem i cytryną, posmarować wierzch i boki tortu resztą kremu.
- Tort udekorować wg własnego pomysłu, można użyć np. płatków migdałów, orzechów, lukru plastycznego, posypek, pięknie wyglądają też świeże kwiaty róż.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe