"Pączki" z piekarnika

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2012-02-15
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie!
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!

Składniki:

Przygotowanie:

Podobno tłusty czwartek powinien być TŁUSTY i prawdziwy pączek smażony na smalcu :P
Ja jednak polecam lżejszą a równie smaczną wersję pączków.
Moja propozycja to delikatne ciasto z lekko wyczuwalną nutką drożdżowej jagodzianki.


Przygotowanie:
Do mąki dodać sypkie drożdże i szczyptę soli. Wymieszać...

Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić.
Podgrzać mleko ja też w mikrofali bo szybciej, musi być letnie dodać cukier- połączyć.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło....
Wyrobić dobrze ale lekko nie zagniatać zbyt długo ciasto ma być pulchne ;)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h

Przygotować blachę wyłożyć papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobić ponownie...
I rozwałkować ciasto świetnie się formuje jest puszyste i nie lepkie.

Rozwałkujemy na ok 3-4mm nie za grubo i nie za cienko.
Wycinamy dużą szklanką jak na pierogi placki do środka dajemy nadzienie .

Sklejamy dobrze jak pierogi i formujemy pączka "grzbiet pączka" dajemy na "plecy " i lekko formujemy kształt.

Kładziemy na blachę z papierem ja piekłam 2 blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut. aż będa rumiane.

Jak ostygną posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, ew. polać polewą z białej czekolady.

Polecam, smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • sylwia15b, 2013-01-24 15:58:40
    sylwia15b
    1
    są pyszne z polewą- taka do lodów :P najlepsze wyjęte prosto z piekarnika :P
  • asiaaisa91, 2013-02-07 02:45:23
    asiaaisa91
    0
    Polecam, bardzo dobre pączki! Super alternatywa dla tych tłuściochów smażonych na oleju
  • Malgorzata_M, 2013-02-11 12:53:29
    Malgorzata_M
    Pytanie takie: Preferuję zwykłe drożdże, nie instant, i ile w takim razie takich zwykłych dać trzeba?
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-10-17 08:27:34
    PatrykLubik
    bardzo ciekawy przepis, a jaka najlepsza mąki pszenna mogę spróbować z mąką luksusową szymanowską z Polskich Młynów?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem