Crumble z jabłkami

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crumble z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crumble z jabłkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crumble z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crumble z jabłkami

Składniki:

  • jabłka [5 szt.] (większych)
  • bakalie [1 szklanka] ((sparzonych rodzynek, posiekanych orzechów i migdałów))
  • cukier [1 łyżka]
  • miód [2 łyżki]
  • cynamon [1 łyżka]
  • na kruszonkę:
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • masło [0.5 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 łyżka]
  • cynamon (szczypta)

Przygotowanie:

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jabłka kroimy na małe kawałki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pokrojone jabłka z bakaliami, cukrem, cynamonem i miodem. Wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę mieszamy z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w rondelku, i takim gorącym zalewamy suche składniki. Teraz trzeba to dobrze wymieszać.

Kruszonkę wykładamy na jabłka i wkładamy do piekarnika. Po ok. 40 minutach wyciągamy.

Ja podaję jeszcze ciepłe crumble z bitą śmietaną, albo lodami.

To wymarzony zimowy deser. Rozgrzewa, jest pyszny i cudownie pachnie.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z orzechami laskowymi

Komentarze

  • kaska20_2005, 2012-02-17 10:22:26
    kaska20_2005
    0
    Ślinka mi juz leci ..... napewno dziś zrobie !!!!!!!!!!!!!!!
  • klaudens, 2012-02-19 13:42:10
    klaudens
    2
    z bakaliami musi być pyszne, ja robiłam bez i było smakowite

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem