Żurek z maślaną nutą i grzybkami

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z maślaną nutą i grzybkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z maślaną nutą i grzybkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z maślaną nutą i grzybkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z maślaną nutą i grzybkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z maślaną nutą i grzybkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z maślaną nutą i grzybkami

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy boczek wędzony( mogą też być żeberka wędzone).Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe (3-5 sztuk), ziele angielskie (3-5 ziarenek) oraz ząbki czosnku. Stawiamy na małym ogniu i pozwalamy by powstał aromatyczny wywar. Ja do smaku jeszcze dodaję dosłownie 3 listeczki świeżego rozmarynu (te maleńkie listeczki, nie całe gałązki).

Pozwalam by się zagotowało, w tym czasie obieram pieczarki i kroję w połówki jak są małe lub ćwiartki jak większe i wrzucam je gotującego się powoli wywaru. Następnie wrzucam mrożone grzyby- nie rozmrażam ich wcześniej- po prostu niema to sensu a straciły by to co mają w sobie najlepsze.

Tak gotuje około 40 minut nawet do godziny.To zależy od wielkości boczku czy żeberek i ilości grzybów- im większe tym dłużej pozwalam by uwolniły całe swoje "dobro". W między czasie suszone grzyby zalewam szklanką mleka i pozwalam im lekko nasiąknąć.

Po tych 40 minutach lekko zwiększam ogień, i po kolejnych 5 minutach wlewam zawartość torebeczki z żurkiem, by wydobyć to co najwartościowsze, chochelką wlewam wywar do torebeczki, mieszam i wlewam do garnka. Odcedzam suszone grzyby z mleka i wrzucam do gotującego się żurku. Gotuję 30 minut.

I tak zbliżamy się do końca powolutku, delektując się rozgrzewającym aromatem żurku rozchodzącym się po kuchni...W małym rondelku rozpuszczam masło, tylko by się dokładnie rozpłynęło.Odstawiam.

Do żurku wkładam 4 łyżki gęstej śmietany, pozwalam by się zagotowało, i wlewam roztopione masło. Mieszam, doprowadzam do wrzenia- ale na małym ogniu. I gotowe! Wlewam do talerzy, można doprawić pieprzem solą lub magą, jak kto woli,można podawać z ziemniakami lub jajem na twardo. Rozgrzewa w mroźny, śnieżny czas i zawiera mnóstwo witamin uodparniających organizm!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem