Szarlotka z budyniową pierzynką

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-02-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z budyniową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z budyniową pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

Sposób wykonania:

Z mąki, jajek, margaryny, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć na godzinę do zamrażalnika.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno formy, ponakłuwać widelcem i oprószyć bułką tartą

Jabłka obrać, dość grubo pokroić(u mnie w szesnastki), wyłożyć na cieście. Każdą warstwę jabłek oprószyć cynamonem.

Budynie ugotować wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru (jeśli budyń był bez cukru) Gorący budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć drugą część ciasta z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

ciasta i desery z jabłkami najlepiej smakują właśnie zimą :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe