Gulasz "z kotła"

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz

Składniki:

  • mięso wieprzowe [60 dag] (bez kości)
  • olej [6 dag]
  • cebula [15 dag]
  • papryka słodka [2 dag] (w proszku)
  • papryka słodka [15 dag] (owoc)
  • czosnek [1 ząbek]
  • ziemniaki [1 kg]
  • koncentrat pomidorowy [20 dag]
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • składniki na "kluski kładzione"
  • 1 jajo
  • 15 dkg mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie:

Mięso opłukać, pokrajać na drobne kawałki, umieścić w dużym rondlu. Dodać olej, umytą, obraną i drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, szczyptę papryki w proszku, majeranek, kminek i sol. Calość wymieszać, podlać paroma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem. W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać odparowaną wodę. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać; paprykę umyć, odciąć łodygi i usunąć pestki. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać paprykę pokrajaną w paseczki oraz ziemniaki pokrajane w dość grubą kostkę, koncentrat pomidorowy i dolać tyle wody, aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę. Całośc doprawić do smaku. Gotować około 50 minut. Pod koniec gotowania sporządzić zawiesinę z 0,25 szklanki wody i 2 łyżki mąki, zahartować gorącą potrawą, dodać do całości i zagotować.

Najlepszym dodatkiem do gulaszu jest pieczywo oraz kluski kładzione, które proponuję przyrządzić z dwóch porcji.

Kluski kładzione (1 porcja):
Mąkę przesiać, wsypać do miski. Dodać jajo, połączyć. Następnie dodać wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się formować. Wybijać ciasto łyżką do momentu ukazania się pęcherzyków.
Maczać łyżkę we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wrzącą, osoloną wodę. Gotować pod przykryciem, co kilka minut mieszać. Kluseczki wyjąć cedzakiem i dodać do gulaszu.

Jest to doskonałe danie jednogarnkowe na mroźne, zimowe dni! Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl - Sałatka z kiełkami FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką