Fasolka po bretońsku

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fasolka po bretońsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • fasola biała [50 dag]
  • cebula [1 główka]
  • liście laurowe [3 ]
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • kiełbasa [1 ] (krążek powawelskiej)
  • boczek wędzony (kawałek kości wędzonej)
  • przecier pomidorowy [1 ] (mały, lub 0.5 opakowania dużego)
  • ziele angielskie [5 szt.]
  • masło [1 łyżka]
  • mąka pszenna [2 łyżki]

Przygotowanie:

Fasolkę umyć i zalać dużą ilością zimnej wody, moczyć 2 godziny a najlepiej przez całą noc. Po namoczeniu, jeśli będzie mało wody to dolać. Gotować do miękkości razem z kością wędzoną. Dodać liść laurowy ziele angielskie, przecier pomidorowy, przyprawić przyprawami lub użyć „przyprawy do fasoli”. W międzyczasie kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni dodać do fasolki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, do cebuli dosypać mąkę i zrumienić. Wszystko zalać ok. 1 szklanką zimnej wody i wymieszać tak, aby nie było gródków. Następnie zasmażkę wlać do fasolki i chwilę pogotować.

Więcej... http://blogani.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?491458#ixzz1mpTcCx1Y

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 85 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki schabowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem