Róże karnawałowe

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2012-02-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Róże karnawałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Róże karnawałowe

Składniki:

  • mąka pszenna [30 dag]
  • śmietana kwaśna [3 łyżki]
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • żółtko z jajka [8 szt.]
  • wódka czysta [25 ml] (lub rum)
  • smalec [1 kg] (lub olej, do smażenia)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek 0,5 łyżeczki, szczyptę soli, żółtka, śmietanę i alkohol. Całość siekać nożem, a następnie zagnieść jednolite ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało.

Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka: szklanką, literatką i kieliszkiem.
Każde kółeczko naciąć z 4 stron nożykiem i nałożyć na siebie od największego do najmniejszego. Mocno nacisnąć na środku, aby dobrze się połączyły.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe układać na ręczniku papierowym.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem i ozdobić dżemem lub marmoladą!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijna kapusta z grzybami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta