Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek

Składniki:

  • filet z kurczaka [1 kg] (jedna podwójna powinna wystarczyć)
  • ryż [2 op.] (torebki)
  • papryka zielona [2 szt.] (świeża)
  • papryka czerwona [2 szt.] (świeża)
  • papryka żółta [2 szt.] (świeża)
  • kukurydza konserwowa [1 op.] ((puszka większa 440 g))
  • ogórek kiszony [5 szt.]
  • cebula [1 szt.] ((albo dwie małe))
  • zioła prowansalskie [1 łyżka]
  • sól [1 łyżeczka]
  • pieprz (do smaku)
  • oliwa z oliwek [2 łyżeczki] (do smażenia)
  • bazylia (listki świeże do dekoracji)
  • pomidorki koktajlowe [3 szt.] (do dekoracji)

Przygotowanie:

Aby zakosztować odrobiny lata, już teraz proponuje pyszne, pożywne i rozgrzewające risotto.

Zaczynamy od ugotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu-by był sypki. Można zamiast lekko osolić wodę wrzucić kostkę rosołową.Po ugotowaniu ja zawsze hartuję go zimna wodą-dzięki temu się nie klei.

Teraz mięsko.Płuczemy w chłodnej wodzie pierś podwójną z kurczaka i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni- głębokiej, bo będzie nam służyć przez większą część gotowania- rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone mięsko.Doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem. Dorzucamy posiekana w drobną kosteczkę cebulę. I niech sie całość smaży by mięsko było kruche i usmażone na złoto.

W miedzy czasie siekamy w kosteczkę wszystkie, wcześniej umyte i wydrążone, papryki, ogórki kwaszone i odsączamy kukurydzę. Mieszamy to w miseczce.

Do dużego garnka wsypujemy ryż. Jeżeli patelnia na której jest mięso jest naprawdę duża to wrzucamy tam pokrojone w kosteczkę warzywa. I dusimy do miękkości papryki tak około 15 minut pod przykryciem.Nie doprawiamy z tego względu że mięsko było solidnie doprawione. Jeżeli natomiast patelnia nie jest zbyt głęboka to do ryżu w garnku wrzucamy mięso z cebulką,nie myjąc patelni (tłuszczyk z mięsa i przyprawy będą idealne) stawiamy ją ponownie na ogniu i wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem 15 minut.Gdyby tłuszczu było mało można podlać odrobinę wodą.

Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy do ryżu. Garnek z warzywami ryżem i kurczakiem stawiamy na małym ogniu i mieszamy, dusimy tak około 5 minut. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i podajemy gorące na talerze, dekorujemy połóweczkami pomidorków koktajlowych i świeża bazylią. Smacznego:)
Ps.Dla kruchości przed smażeniem, mięso moczę w mleku pól godziny wcześniej!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z kurczakiem i warzywami

Komentarze

  • vesenka, 2012-02-20 14:06:45
    vesenka
    jaki gatunek ryżu?
    Potrawa zapowiada się smacznie, ale nazwa jest myląca. To ryż z kurczakiem i warzywami. Ryż do risotto przygotowuje się przecież inaczej
    Komentarz
  • marysia_23, 2012-03-21 18:48:38
    marysia_23
    Ryz biały długi. A nazwa wzięła się od mojej mamy tak sobie ubzdurała że to risotto i tak w rodzinie zostało.Temu dodałam ten drugi człon.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem