Placek po węgiersku inaczej

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po węgiersku inaczej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po węgiersku inaczej

Składniki:

  • ziemniaki [4 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • mąka [1 łyżka]
  • jajka [1 szt.]
  • makaron [1 łyżka]
  • papryka [1 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • natka pietruszki [1 pęczek]
  • sól
  • pieprz
  • olej (do smażenia)
  • pomidory [1 op.] (kartonik, krojone z chili)
  • czosnek [1 łyżka] (z zalewy, najlepiej w oleju)
  • filet z kurczaka [1 szklanka]
  • jogurt grecki [2 łyżki] (bałkański)

Przygotowanie:

1. Usmażyć placki ziemniaczane (masa na placki: ziemniaki zetrzeć wraz z 1 cebulą, dodać 1 czubatą łyżkę mąki, jajko, sól, pieprz). Trzymać w cieple.
2. Sos: Pomidory, 1 czubatą łyżkę mąki, przyprawy zmiksować blenderem. Pierś pokroić, podsmażyć na oleju z czosnkowej zalewy z 1 cebulą i pokrojoną papryką. Wylać na to masę pomidorową. Dusić około 15 minut. Na koniec dodać dwie łyżki czosnku i bazylię.
3. Na talerzach układać placki, polać sosem, położyć po 1 łyżce jogurtu bałkańskiego, posypać natką.
4. Smacznego !

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem