Żeberka na ostro

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka na ostro
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka na ostro

Składniki:

Przygotowanie:

1kg żeberek wieprzowych pokroić na małe kawałki i zalać zaprawą(do filiżanki wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki imbiru,łyżeczka sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody i wymieszać)odstawić na 30min.
Pokroić w półplasterki 3 średnie marchewki, obsmażyć na patelni przez ok 2 min. W 1/2 szklanki gorącego oleju, przełożyć łyżką cedzakową do rondla osączając z tłuszczu, 3 duże pokrojone cebule obsmażyć na tym samym( podobnie jak marchewki) i przełożyć do rondla.Wsypać łyżeczkę kminku.1/4 pokrojonego selera obsmażyć i również włożyć do rondla, całość wymieszać, do jarzyn dodać: 1 łyżeczkę mielonej kolendry,1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, na tłuszczu pozostałym po jarzynach obsmażyć żeberka i przełożyć do rondla z warzywami , dolać 2 szklanki zimnej wody i wsypać sól do smaku, przykryć i włożyć do piekarnika , dusić do miękkości, po czym dodać szczyptę bazylii i łyżeczkę cytryny , wymieszać i dodać na czubku noża kurkumy lub szczyptę tymianku i majeranku,szczyptę kminku.Sprawdzić smak(żeberka powinny być bardzo pikantne)w razie potrzeby dodać imbiru,pieprzu cayenne lub chili, doprawić solą i dusić jeszcze 10 min.
Żeberka należy dusić w piekarniku w temp. 140 C przez 2 godz. Podawać z makaronem i gotowanym kalafiorem lub z ziemniakami z wody i korniszonami
smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 130 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • kaska20_2005, 2012-02-21 13:10:23
    kaska20_2005
    Zapowiada sie nieżle
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem