kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)

Składniki:

Przygotowanie:

przepis ten powstał całkiem niedawno, by zaspokoić moją zachciankę na kalafiora inaczej niż dotychczas;) wersja pierwotna, a zarazem expresowa bazowała na ciecierzycy konserwowej z puszki;

1. ciecierzycę moczymy przez noc i gotujemy około godzinę (lub otwieramy puszkę i odcedzamy ziarna),
2. głęboką patelnię skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno lub oliwą i wrzucamy ciecierzycę (jeżeli używamy świeżego czosnku możemy go najpierw podsmażyć na oleju, nim wrzucimy warzywa),
3. surowy kalafior dzielimy na małe różyczki i dorzucamy na patelnię,
4. zalewamy wszystko bulionem warzywnym uprzednio rozpuszczonym w szklance wody, dusimy pod przykryciem około 15 min,
5. dodajemy wszystkie przyprawy, dalej gotując około 10 min, pilnujemy by bulion nie zredukował się całkiem, tylko tworzył z przyprawami sosik
6. danie jest gotowe, gdy uznamy, że kalafior ma preferowaną przez nas miękkość.

jestem wegetarianką, więc dla mnie jest to główne danie, czasem posypane serowymi wiórkami, innym razem zwieńczone kleksem z jogurtu greckiego light; mąż zaś jada kalafior z cieciorką zamiast ziemniaków czy makaronu, jako dodatek do mięsa czy ryb. na zdjęciach podane do grillowanego łososia, smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • giancarla, 2012-02-22 15:36:19
    giancarla
    Uwielbiam ciecierzycę, dodaję do ulubionych, bo na pewno pyszne
    Komentarz
  • Parvati, 2012-02-22 16:09:45
    Parvati
    Masla ze składników to garam masala?

    Jadam często taka potrawę, ale nie dodaję gałki muszkatołowej - za to dodaję kolendrę
    Zapisuję przepis do wypróbowania z gałką muszk.
    Komentarz
  • hranulka, 2012-02-26 13:03:59
    hranulka
    Parvati,
    odpowiadając na twoje pytanie, owszem dobrze rozumujesz, wkradła się mała literówka za co bardzo przepraszam.
    poprawiłabym, ale chyba nie można edytować nic prócz zdjęć... na trzecim zdjęciu widać opakowanie przyprawy BOMBAY MASALA z firmy KOTANYI
    ...a o kolendrze nie pomyślałam...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem