Medaliony w pomidorach

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2012-02-22
  • Medaliony w pomidorach

Składniki:

Przygotowanie:

1 Filet z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Następnie przepuśc przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno posiekaj ostrym nożem. Oprósz solą i swieżo mielonym pieprzem.

2 Dymki oczyśc. Cebulę posiekaj, a szczypior grubo pokrój (częśc odłuż do dekoracji). Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Papryczkę chili oczyśc i jak najdrobniej pokrój. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij polowę cebuli. Dodaj papryczkę chili i krótko przsmaż. Przełóż do mielonego, bądz pokrojonego mięsa. Dołóż bułkę tartą, jajka, żołty ser oraz oregano. Wyrób masę i formuj z niej małe okrągłe kotleciki. Smaż na oleju na złoty kolor.

4. Na reszcie masła zeszklij pozostałą cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory i smaż ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze szczypiorem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kotlety. Zapiekaj 10 min w 200 st. Udekoruj.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem