Sznycle w pomaranczach

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2012-02-22
  • Sznycle w pomaranczach

Składniki:

  • filet z kurczaka [80 dag]
  • pomarańcze [4 szt.]
  • bazylia świeża [1 pęczek]
  • sos sojowy [1 łyżka]
  • masło [3 łyżki]
  • czosnek [3 ząbki]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżeczka]
  • sałata [1 główka]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • sól
  • biały pieprz
  • olej [2 łyżki]

Przygotowanie:

1. Mieso oplucz pod biezaca woda i osusz na papierowym reczniku. Pokroj na cienkie plastry i delikatnie rozbij tluczkiem. Oprosz sola i bialym pieprzem. Na patelni rozlej olej i krotko obsmaz na nim piers z obu stron.

2. Bazylie oplucz, osusz, kilka listkow posiekaj. 2 pomarancze umyj, wycisnij sok. przelej do rondelka. Dodaj sos sojowy, maslo, posiekane liscie bazylii i przecisniety przez praske czosnek. Marynate zagotuj. Przeloz do niej mieso i dus na malym ogniu do miekkosci.

3. Sznycle wyjmij z sosu i trzymaj w cieple. Make ziemniaczana rozmieszaj z niewielka iloscia wody. Wlej do sosu i dokladnie wumieszaj, by nie bylo grudek.

4. Pozostale pomarancze umyj i pokroj w plastry, a nastepnie na cwiartki. Uluz na sznyclach. Polej sosem. Udekoruj bazylia, Podawaj na lisciach salaty, posyp pokrojona papryka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Śniadanie na wynos 03 maliny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem