Domowa szynka na kanapkę

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2012-02-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowa szynka na kanapkę
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowa szynka na kanapkę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowa szynka na kanapkę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowa szynka na kanapkę

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso posypujemy bardzo dokładnie solą, pieprzem.
słodką i ostrą paprykę, oraz czosnek rozprowadzamy w oleju i nakładamy na mięso pędzelkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się zamarynowało.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, funkcja termoobieg i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym.
Jeśli nie macie takowego, to nie włączajcie termoobiegu i pieczcie bez przykrycia, ale chwilę dłużej.

Czas pieczenia to godzina na kilogram mięsa, ja miałam kawałek 1,5 kg więc piekłam 1,5 godziny. Przed końcem warto sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków czy mięso jest upieczone - jak wchodzi bez oporu to tak :)

Żeby uzyskać ten ładny kolor co 15 min podnoszę przykrywkę i smaruję mięso mieszanką miodu i sosu sojowego. Nabiera pięknego koloru i charakterystycznej słodyczy.
15 minut przed końcem dodatkowo zdejmuję przykrywkę by szynka z wierzchu się przypiekła.

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • As1234, 2012-02-23 09:35:35
    As1234
    Fajnie samemu robić szynkę, choć ja ze względów zdrowotnych wolę mięso z indyka i nie mam przekonania do sosu sojowego. Ale sama idea jest super i pracy przy tym też nie ma tak dużo
    Komentarz
  • mariamarysienka, 2012-02-23 11:23:46
    mariamarysienka
    0
    uwielbiam domową szynkę - przynajmniej wiem, że nie ma w niej wody, jest samo mięsko, jest zdrowsza i pyszniejsza bo sama dobieram przyprawy.
    kiedy ja piekę szynkę też robię to w naczyniu żaroodpornym, jednak lubię kłaść ją na warstwie z ząbków czosnku - aromat nie do opisania oraz smarować ją marynatą z ziół (świeżych lub suszonych) z zaznaczeniem na megaaromatyczny tymianek i oregano, oliwy i musztardy.
    a, i nie polecam pieczenia w foliowym rękawie wtedy szynka nie jest wbrew pozorom taka soczysta ani aromatyczna - choć wydawałoby się, że powinna. naczynie żaroodporne lub blacha to najlepszy wybór
    a z sosem sojowym kiedys wypróbuję
  • Papillon_, 2014-03-13 19:29:02
    Papillon_
    0
    W przepisie os jest pokićkane.... Przez godzinę mimęso nie przejdzie... mój kawałek ważył 1,4 kg i ledwo przeszedł przez dobę.... Co do czasu pieczenia... piekł się 3 H!
  • Agniszon, 2014-03-15 23:45:55
    Agniszon
    @Papillon_ ale jakiej odległości nie przejdzie przez godzinę ?
    Być może piekłaś bez termoobiegu, więc w tym przypadku należało zwiększyć temperaturę. Jest taka zasada, że 1kg mięsa piecze się właśnie przez około 1 godzinę, więc wątpię, by w przepisie wdarł się jakiś błąd.
    Komentarz
  • Papillon_, 2014-03-16 18:03:27
    Papillon_
    piekłam z termoobiegiem... nie przejdzie przyprawami, no widać kiepska zasada, bo kawał mięsa cieknący ze środka osoczem i krwią to słaba wędlina...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe