Żurek

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek

Składniki:

  • boczek wędzony [20 dag]
  • kiełbasa biała [6 szt.]
  • włoszczyzna [1 op.]
  • żurek [1 l]
  • majeranek
  • śmietana [1 szklanka]

Przygotowanie:

Na boczku i włoszczyźnie gotujemy wywar (tak około 30-40 min), następnie boczek wyjmujemy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni, dodajemy do wywaru. Wlewamy żurek (lub zakwas), gotujemy chwilę (10-15 min), doprawiamy dużą ilością pieprzu i majeranku (ja sypię dwie płaskie łyżki majeranku), solimy do smaku, lub dodajemy trochę vegety. Na koniec zabielamy śmietaną (ja używam 18%).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Sałatka z jajkami przepiórczymi FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką