Lekki krokiet z ciężką pyrką

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki krokiet z ciężką pyrką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki krokiet z ciężką pyrką

Składniki:

Przygotowanie:

Farsz:
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić w dużym garnku, dodać 2 łyżki wody i dusić do momentu wyparowania całej wody. Jajka ugotować na twardo. Umytą i poszatkowaną cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić przyprawą Kebab, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.

Naleśniki:
Mleko zmiksować z jajkiem, dodać mąkę. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję.

Krokiety:
Gotowy farsz nakładamy na posolony naleśnik (najlepiej jeszcze ciepły, wtedy łatwiej się formuje). Składamy boki naleśnika do wewnątrz i rolujemy.
Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.

Pieczone ziemniaczki:
Umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu cedzimy i umieszczamy na blaszce. Olej mieszamy z ziołami prowansalskimi i polewamy ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 150 stopni 20-25 minut.

Krokiety można także podawać z barszczykiem, pieczywem lub sosami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • greenorchid2, 2012-02-23 13:23:34
    greenorchid2
    swietny pomysl na obiad
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe