Lasagne

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne

Składniki:

Przygotowanie:

1. Warzywa myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dusimy w woku, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, w po upływie kilku minut dodajemy obraną i pokrojoną w paski marchew. Gdy warzywa się powoli duszą (można podlać je olejem, ja jednak robię wersje dietetyczną i używam wyłącznie wody), kroimy paprykę w kostkę i również dodajemy do woka. Na końcu dodajemy fasolę.
2. Mięso mielone rozdrabniamy w palcach i dusimy na patelni tak, aby tłuszcz się wytopił, następnie dorzucamy do naszych warzyw.
3. Nasz farsz przyprawiamy według własnego uznania. Jeżeli ktoś lubi ostrą kuchnię polecam użyć chilli lub pieprzy Cayenne, dodatkowo duża ilość ziół ułatwi trawienie i sprawi, że posiłek będzie aromatyczny i pachnący.
4. Na koniec, na kilka minut przed zakończeniem duszenia do woka dodajemy pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Tak uduszony farsz zostawiamy do ostygnięcia.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (ja nie używam masła, smaruję naczynie niewielką ilością sosu chińskiego- można go dostać w słoiku w każdym supermarkecie, lub koncentratu pomidorowego, ostatecznie można również użyć do tego ketchupu) i kładziemy warstwę makaronu do lasagne. Następnie układamy cienką warstwę farszu i znowu makaron. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu lub dobrnięcia do brzegu naczynia żaroodpornego.
6. Przygotowujemy sos beszamel. Do słoiczka wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy jego zawartość. Kiedy wszystkie składniki się połączą wylewamy sos po wierzchu naszej lasagne. Posypujemy startym wcześniej żółtym serem (doskonały jest ser wędzony, dodaje smaku i zapachu). Na ser można położyć kilka listków świeżej bazylii.
7. Tak przygotowaną lasagne umieszczamy w nagrzanym piekarniku na około 40 minut (pamiętajmy, aby nie przekroczyć temperatury 200 stopni, wówczas makaron może nam się przypalić po brzegach, a nie ugotować. Już po upływie 30 minut można wykałaczką sprawdzić czy makaron się ugotował, Jeżeli jest mięciutki obiad mamy gotowy.
8. Najlepiej kroić lasagne mokrym nożem i na talerze wykładać specjalną płaską szpatułką, aby się nie rozwarstwiła. ŻYCZĘ SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe