Składniki:
- pierś kurczaka [2 ] (jedna podwójna)
- papryka czerwona [2 ] (może być czerwona i żółta)
- cebula [1 ] (duża)
- czosnek [1 ] (ząbek)
- koncentrat pomidorowy [1 łyżeczka]
- śmietana kwaśna [1 łyżka]
- przyprawa do gyrosa [1 łyżka]
- papryka (przyprawa) (szczypta)
- sól (szczypta)
- ryż [3 ] (woreczki)
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Piersi opłucz, pokrój w cienkie paseczki. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, czosnek zmiażdż nożem i drobno posiekaj .Wrzuć piersi na patelnię z rozgrzanym olejem. Przypraw i zmniejsz ogień. Kiedy mięso będzie prawie usmażone, dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Duś pod przykryciem. Podlej trochę wodą, w zależności od tego, ile chcesz uzyskać sosu. Kiedy papryka będzie miękka, dodaj koncentrat i śmietanę. Poduś chwilkę i gotowe! Ugotuj ryż wg przepisu na pudełku. Podawaj jak na zdjęciu.
Smacznego!
Polecany film:
Elżbieta Żołek - Gofry z jabłkami i cynamonem
Komentarze