Wywar z mięsa i warzyw

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-28
  • Wywar z mięsa i warzyw

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso umyć, oddzielić od kości i pokroić na kawałki. Na kawałki pokroić również obrane i umyte warzywa oraz cebulę. Wszystko razem włożyć do dużego garnka, zalać 12 szklankami wody (3 litry), postawić na ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszyć gaz i pod przykryciem gotować wywar 3 godz. Pod koniec gotowania posolić. Ugotowany odcedzić i od razu zużyć lub ostudzić i wstawić do lodówki, gdzie można go przechowywać do 3 dni (zamrożony – 4 tygodnie).

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • ewelline, 2010-01-09 01:46:54
    ewelline
    a pieprz , ziele angielskie i liść laurowy??? na pewno dałyby lepszy smak.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-12 13:52:37
    kropka75
    2
    Nigdy nie robię takich wywarów, to coś jak gotowanie rosołu, jeśli ktoś lubi odstany rosół, polubi zupy na takich wywarach.
    Ja nie znoszę, rosół jem tylko świeży natychmiast po ugotowaniu.

    Przyczyna jest banalna - warzywa, głównie marchew po długim gotowaniu i po odstaniu oddają do wywaru swoją słodycz. Każdy kto gotuje rosół pewnie zauważył, że następnego dnia smakuje zupełnie inaczej. To z tej właśnie przyczyny. Jest to różnica nie do przeskoczenia dla mnie.


  • kropka75, 2010-01-12 13:54:18
    kropka75
    Ps. Nie czepiajmy się przypraw, to nie jest gotowe danie. Gdy dodamy np. do zupy tego wywaru, dodamy i przypraw. Poza tym większość z nich dodaje się na koniec przygotowania potrawy, nie na pięć dni przed... np. pieprz.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe