Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Składniki:

  • wieprzowych kotletów bez kości [8 szt.]
  • duża cebula [1 szt.]
  • małych pieczarek [150 g]
  • przecieru pomidorowego [150 g]
  • bulionu mięsnego (może być z kostki) [150 ml]
  • masła [40 g]
  • sól,pieprz do smaku
  • oleju [2 łyżki]
  • mąki ziemniaczanej [1 łyżka]
  • śmietany [300 ml]
  • maki pszennej [2 łyżki]

Przygotowanie:

Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w
półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i
obsuszyć. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do
zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w
kostce rozpuścić w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć
na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać
mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać
grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl - Imprezowy bochenek z serem i ziołami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe