Biszkopt dla amatorów

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-14
  • Biszkopt dla amatorów

Składniki:

Przygotowanie:

Najlepiej wykonywać czynności dokładnie w takiej kolejności jak jest podane!
Piekarnik należy włączyć w tym momencie aby zdążył się nagrzać do ok. 180 stopni, przed skończeniem robienia ciasta. Ciasto nie może stać po przygotowaniu i "oczekiwać" na nagrzanie piekarnika.
Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować również blachę. Najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nadmiar bułki wytrzepać :)

1. Mąkę i proszek przesiać przez sito.
2. W innym pojemniku oddzielić żółtka od białek. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie. W białku nie może być żadnych smug żółtka.
3. Białka ubić mikserem. W połowie ubijania dodawać powoli cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie sztywna a zarazem lśniąca.
3. W innym naczyniu wymieszać żółtka z octem i dodać do piany, wymieszać mikserem.
4. Odstawić mikser na bok :P Teraz powolutku dodawać mąkę i bardzo delikatnie mieszać. Jednak nie może trwać to zbyt długo. Osoby z talentem do tworzenia grudek mogą do tego celu użyć miksera ale na najniższych obrotach.
5. Ciasto wylać na blachę i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ok. 180 stopni.
6. Biszkopt piecze się ok 30 minut. Zaglądać przez szybkę i kontrolować czy się nie przypala. Przed końcem sprawdzamy ciasto szpikulcem. Jeśli jest czysty, piekarnik wyłączyć ale nie otwierać. Po 10 minutach lekko uchylić, po kolejnych 10 można otworzyć mocniej i po chwili wyjąć ciasto do wystygnięcia.

KILKA RAD!
Biszkopt kroimy dopiero jak wystygnie, wtedy się nie pokruszy.
Można go na przykład nasączyć herbatą ze spirytusem, przełożyć kremem, dodać owoce i zalać galaretką. To już według uznania. Ciasto po upieczeniu będzie odstawało od boków blachy, więc jeśli chcemy zalać je galaretką to przekładamy je do trochę mniejszej blaszki (nawet jeśli będzie trzeba lekko przyciąć nożem boki) wtedy galaretka nie spłynie pod spód :)
Krem będzie dużo mniej kaloryczny jeśli nie dodamy do niego masła. Konsystencja kremu będzie wtedy jednak bardziej płynna.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • justtina, 2009-12-14 23:58:03
    justtina
    Oczywiście wkradł się błąd na liście składników. Mąki powinno być 1,5 szklanki. A cukru 3/4 szklanki.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem