Makaron z krewetkami

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2012-02-25
  • Makaron z krewetkami

Składniki:

  • makaron kokardki [300 g]
  • krewetki [200 g]
  • śmietana kwaśna [250 g] (18%)
  • olej
  • sok z cytryny [1 szt.]
  • świeży koperek [1 pęczek]
  • ogórek zielony [1 szt.] (sałatkowy)
  • sól [1 szczypta]
  • mielony biały pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

1) W dużym garnku zagotuj 2 l wody z solą, wrzuć makaron i gotuj do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Zimny makaron przełóż do miski, skrop odrobiną oleju, starannie wymieszaj.

2) Mrożone krewetki gotuj kilka minut we wrzątku, przelej zimną wodą. Dodaj do makaronu. Śmietanę dopraw do smaku solą, mielonym białym pieprzem i sokiem z cytryny. Gałązki koperku umyj, osusz i posiekaj. Dodaj do sosu.

3) Ogórek umyj starannie, pozostaw ze skórką pokrój w półplasterki. Dodaj do miski z sałatką.

4) Przygotowane składniki sałatki polej sosem śmietankowym z koperkiem, starannie wymieszaj. Przed podaniem na stół wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby sałatka się schłodziła, a wszystkie smaki przeniknęły.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ananasem i szynką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta