Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami

Składniki:

  • naturalny bulion warzywny/rybno-warzywny [900 ml]
  • marchew [1 szt.] (spora)
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • papryka zielona [1 szt.] (mała)
  • dynia/cukinia [1 szklanka] (pokrojona w kosteczkę, może być z mrożonki w sezonie zimowym)
  • seler naciowy [1 szt.] (chodzi o łodygę)
  • natka selera [1 szklanka] (posiekana)
  • skórka z cytryny (jednej, sparzonej)
  • chili (przyprawa) [3 szczypty]
  • sezam ziarenka (do podania)
  • Klopsiki łososiowe
  • łosoś [2 szt.] (chodzi o dzwonka lub filety- spore)
  • jajka [1 szt.]
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • pestki dyni [3 łyżki]
  • tymianek
  • sos sojowy (kilka kropli)
  • bułka tarta z otrębami (w proporcji 1:1, do odpowiedniej konsystencji)

Przygotowanie:

Rozmrożonego łososia pozbawiamy skóry i ości. Mielimy, dodajemy jajko, sól, pieprz, sporo soku z cytryny, pestki dyni, tymianek i sos sojowy. Mieszamy wszystko, następnie wyrabiamy masę ręką podsypując bułkę z zarodkami, aż wyczujemy, że konsystencja jest odpowiednia. Formujemy małe klopsiki.
W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, posiekaną natkę selera, skórkę otartą z jednej cytryny i marchew pokrojoną na średniej grubości plasterki (uprzednio obraną i umytą). Gdy zupa ponownie się zagotuje, skręcamy nieco gaz. Gotujemy, aż marchew lekko zmięknie, ale wciąż będzie jędrna. Wtedy doprawiamy zupę chili, dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki dynię, pokrojoną w małe paseczki paprykę (uprzednio umytą i pozbawioną gniazda nasiennego) i seler naciowy pokrojony w średniej grubości plasterki (wcześniej umyty i pozbawiony twardych włókien). Wrzucamy klopsiki, lekko zagotowujemy zupę i zmniejszamy nieco gaz, gotujemy 10-12 minut.
Podajemy posypaną sezamem z pieczywem, makaronem ryżowym, ryżem lub innymi dodatkami wg upodobań.

Po więcej przepisów nie tylko na rozgrzewające zupy zapraszam na http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: żurek wielkanocny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta