Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

Rozmrożonego łososia pozbawiamy skóry i ości. Mielimy, dodajemy jajko, sól, pieprz, sporo soku z cytryny, pestki dyni, tymianek i sos sojowy. Mieszamy wszystko, następnie wyrabiamy masę ręką podsypując bułkę z zarodkami, aż wyczujemy, że konsystencja jest odpowiednia. Formujemy małe klopsiki.
W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, posiekaną natkę selera, skórkę otartą z jednej cytryny i marchew pokrojoną na średniej grubości plasterki (uprzednio obraną i umytą). Gdy zupa ponownie się zagotuje, skręcamy nieco gaz. Gotujemy, aż marchew lekko zmięknie, ale wciąż będzie jędrna. Wtedy doprawiamy zupę chili, dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki dynię, pokrojoną w małe paseczki paprykę (uprzednio umytą i pozbawioną gniazda nasiennego) i seler naciowy pokrojony w średniej grubości plasterki (wcześniej umyty i pozbawiony twardych włókien). Wrzucamy klopsiki, lekko zagotowujemy zupę i zmniejszamy nieco gaz, gotujemy 10-12 minut.
Podajemy posypaną sezamem z pieczywem, makaronem ryżowym, ryżem lub innymi dodatkami wg upodobań.

Po więcej przepisów nie tylko na rozgrzewające zupy zapraszam na http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe