Frikadelle - kotlety mielone wieprzowe

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2012-02-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frikadelle - kotlety mielone wieprzowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frikadelle - kotlety mielone wieprzowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frikadelle - kotlety mielone wieprzowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frikadelle - kotlety mielone wieprzowe

Składniki:

Przygotowanie:

Są to kolejne kotleciki bardzo popularne w Dani.
Wykonanie ich zajmuje dosłownie chwilę :)

Do miski wrzucamy:

mięso
jajko
cebulę drobno pokrojoną
mąkę
mleko
sól i pieprz

i wszystko razem mieszamy łyżką.
Ja odstawiam na jakieś 5-10 min,ale nie jest to konieczne.
Konsystencja jest dość rzadka,ale nie musimy się martwić tym,bo i tak uda nam się kotleciki zrobić :)

Na patelni rozpuszczam sporą ilość masła/margaryny (ja daję w płynie).
Jak już się rozpuści to łyżkę stołową moczę w maśle i nabieram mięso na łyżkę. Robiąc kotlecika w kształcie "łezki" łyżką formuję go ocierając o lewą rękę (jestem praworęczna). Że tak to określę ruch ten kojarzy mi się z nabieraniem lodów łyżką "gałkową" :))
No i takiego kotlecika układamy na patelni z masłem.
Generalnie łyżkę w maśle powinno niby się moczyć za każdym razem gdy formujemy frikadelle ale ja tego nie robię...z lenistwa :)

Kotleciki smażymy tak jak każde inne kotlety mielone,żeby nie były surowe w środku.

Ja za nim pierwszy raz je obrócę to czekam,aż porządnie się przyrumienią,aby się nie rozpadły,bo mięsko jest trochę rzadkie.

Frikadelle wychodzą mięciutkie,soczyste i są po prostu pyszne :).
Podawać je można na dowolny sposób.

Nie znam cen w PL,więc zaznaczam 20zł.
Mnie wychodzi 12 kotlecików.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem