Karmuszka

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmuszka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmuszka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmuszka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmuszka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmuszka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmuszka

Składniki:

  • boczek wędzony [200 g]
  • kapusta biała [250 g]
  • majeranek [2 łyżeczki]
  • fasola biała [300 g] (Jaś)
  • wieprzowina [600 g] (bez kości np. szynka,łopatka, karkówka)
  • pietruszka [2 szt.]
  • marchew [3 szt.]
  • cebula [2 szt.] (duża)
  • koncentrat pomidorowy [1 op.] (w słoiku)
  • śmietana kwaśna [0.75 szklanki] (gęsta)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • pieprz
  • sól
  • kminek [1 szczypta]
  • natka pietruszki [3 łyżki] (posiekana)

Przygotowanie:

Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 10 godzin. Potem gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę obieramy, kroimy na krążki a kapustę w dużą kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę. Mięso również kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym smalcu. Warzywa, boczek i mięso wkładamy do dużego garnka, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, majeranek, kminek. Podlewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy, śmietanę. Całość gotujemy przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Stefanka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe