Forszmak czyli moje zimowe "leczo"

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to alternatywa dla lecza, za którym tęsknię w zimie, a studencka kieszeń nie pozwala na zakup drogich składników poza sezonem;). Forszmak to regionalne- lubelskie danie, doskonale zaspakające głód i wprawiające w dobry nastrój gdy za oknem ziąb.

Przygotowanie:
1. Schab, kiełbasę, kabanos, ogórki, cebulę, czosnek posiekać w kostkę (wielkość według uznania).
2. Schab podsmażyć w garnku na oliwie, a cebulę, kiełbasę, kabanos i czosnek na patelni.
3. Przełożyć zawartość patelni do schabu, oprószyć mąką i zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.
4. Gdy schab będzie miękki (dla mnie wystarczające jest 15minut), dodać ogórki kiszone, koncentrat, paprykę słodką oraz ostrą, doprawić solą i pieprzem. Możemy jeszcze chwilkę pogotować.

Mój TŻ najbardziej lubi forszmak z kaszą, ja natomiast polecam z makaronem - niebo w gębie!

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • skodazarzad, 2013-06-07 09:39:54
    skodazarzad
    Ja znalazłem też dobry przepis tutaj: http://e-przepis.pl/miesa/gulasz/6-forszmak-lubelski.html
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe