Forszmak czyli moje zimowe "leczo"

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Forszmak czyli moje zimowe

Składniki:

  • schab [400 g]
  • kiełbasa zwyczajna [200 g]
  • ogórek kiszony [3 szt.]
  • cebula biała [2 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • papryka (przyprawa) [1 łyżka] (słodka)
  • papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (ostra)
  • bulion drobiowy [500 ml]
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
  • kabanos [1 szt.]
  • mąka pszenna [1 łyżka]
  • sól
  • pieprz
  • olej [2 łyżki] (do smażenia)

Przygotowanie:

Jest to alternatywa dla lecza, za którym tęsknię w zimie, a studencka kieszeń nie pozwala na zakup drogich składników poza sezonem;). Forszmak to regionalne- lubelskie danie, doskonale zaspakające głód i wprawiające w dobry nastrój gdy za oknem ziąb.

Przygotowanie:
1. Schab, kiełbasę, kabanos, ogórki, cebulę, czosnek posiekać w kostkę (wielkość według uznania).
2. Schab podsmażyć w garnku na oliwie, a cebulę, kiełbasę, kabanos i czosnek na patelni.
3. Przełożyć zawartość patelni do schabu, oprószyć mąką i zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.
4. Gdy schab będzie miękki (dla mnie wystarczające jest 15minut), dodać ogórki kiszone, koncentrat, paprykę słodką oraz ostrą, doprawić solą i pieprzem. Możemy jeszcze chwilkę pogotować.

Mój TŻ najbardziej lubi forszmak z kaszą, ja natomiast polecam z makaronem - niebo w gębie!

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kulinarny Express - Pączki pieczone z polewą FB

Komentarze

  • skodazarzad, 2013-06-07 09:39:54
    skodazarzad
    Ja znalazłem też dobry przepis tutaj: http://e-przepis.pl/miesa/gulasz/6-forszmak-lubelski.html
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe