Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA

Składniki:

  • cebula biała [6 szt.] (sporej wielkosci)
  • wino białe wytrawne [2 szklanki] ((moze byc wytrawne, polwytrawne lub polslodkie, daje takie jakie mam w akurat w domu - 2 kieliszki))
  • cukier [4 łyżeczki]
  • woda mineralna [1 l] ((moze byc troche wiecej))
  • bulion warzywny [3 szt.] ((ja daje 3 kosteczki warzywne, ale moze byc tez domowy bulion warzywny))
  • kumin [1 szczypta]
  • pieprz ((do smaku))
  • sól ((do smaku))
  • bagietka [1 ]
  • masło
  • ser parmezan
  • oliwa ((do podsmażenia cebuli))

Przygotowanie:

Zupa jest niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu, a efekt końcowy przepyszny. Doskonała na rozgrzewającą kolację w długie zimowe wieczory:)))


Składniki zupa:

- 5-6 dużych białych cebul
- 2 kieliszki białego wina (może być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie)
- 1-1,5 l wody (zazwyczaj daje na oko, mniej więcej)
- 3 kostki bulionu warzywnego (można dodać domowego bulionu warzywnego zamiast wody)
- 3-4 łyżeczki cukru
- szczypta kuminu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do podsmażenia cebuli

Składniki grzanki:

- bagietka/ciabata/ciemny chleb (w zależności od upodobań - zupa zarówno z grzankami z białego jak i ciemnego pieczywa smakuje dobrze)
- masło
- tarty parmezan do posypania (ja używam parmezanu, ale można użyć zwykłego żółtego sera)


Przygotowanie:

Cebule obieram z łupin i kroję w piórka. Na patelnie wlewam oliwę (wiem, że nie powinno się smażyć na oliwie, ale ja zawsze cebulę podsmażam na niej, tak smakuje najlepiej), rozgrzewam ja chwilkę i wrzucam pokrojoną cebulę, dodaję cukier. Dodany do smażenia cebuli nada jej fajnej słodyczy. Podsmażam aż cebula ładnie się zeszkli. Zeszkloną cebulę zalewam winem i chwilkę gotuję. Całość przelewam do garnka, zalewam ciepłą wodą i wrzucam kosteczki warzywne i zagotowuję. Czekam aż chwilę się pogotuje doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem.

Zupę można na końcu zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy bardziej krem - ja polecam zarówno wersję z kawałkami cebuli jak i ta zmiksowaną, obie są równie pyszne:)

Bułkę kroję na kromki, smaruje masłem i posypuje parmezanem. Całość zapiekam ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się lekko roztopi. Tutaj z zależności od użytego sera, upodobań i piekarnika czas robienia grzanek może być różny.

Gorącą zupę przelewam do miseczek i podaję z grzankami, opcjonalnie z kieliszkiem białego winka:)))


Smacznego!!!

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • _stardust, 2012-11-14 23:27:20
    _stardust
    0
    moim zdaniem to nie zupa cebulowa, w tej 'słusznej' wersji cebula powinna być skarmelizowana. za pierwszym razem zrobiłam podobnie do Ciebie, i niestety ta 'brązowa' wersja smakuje mi bardziej
  • dudkaaa, 2012-11-15 09:57:10
    dudkaaa
    1
    oj pyszka ))) pomysl z kuminem swietny, zrobie w eekend bo nawet biale winko stoi,
    a do stardust: co do tej 'slusznej wersji' - nie ma czegos takiego, ale jesli mialas na mysli zupe cebulowa z Francji to cebule sie szkli, nie zostawia do zbrazowienia podziel sie swoim przepisem, chetnie sprobuje, sezon na cebule u mnie trwa
  • blysk_w_oku, 2012-11-16 21:37:57
    blysk_w_oku
    stardust ma racje pisząc o skarmelizowaniu. Cebulę nalezy doprowadzić (powolnym smazeniem - ok. 30min) do koloru mlecznej czekolady - wtedy sama oddaje swoją naturalną słodycz i jest lżej strawna. Jednak gotowanie zupy cebulowej ma mnóstwo różnych szkół i w każdej wersji to prosty i pyszny posiłek musze koniecznie wypróbować tę Twoją "jasną" wersję.
    Komentarz
  • Margaretkaw, 2017-10-14 16:18:42
    Margaretkaw
    Muszę wypróbować, do tej pory robiłam z karmelozowaną cebulą
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe