Chilli con carne

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2012-02-29
  • Chilli con carne

Składniki:

  • mielona wołowina [500 g] (nietlusta)
  • 2 cebule
  • 4-5 zabkow czosnku (wg uznania)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorow krojonych
  • 1 lyzeczka kminu mielonego
  • 1/2 ostrej papryki (jak ktos lubi moze wiecej)

Przygotowanie:

Wolowine podsmazamy, najlepiej bez tluszczu, niech wytapia swoj. Odkladamy do miski. Kroimy cebule w piora. Na patelnie lejemy troche oleju i dusimy cebule do miekkosci. Jeden zabek czosnku odkladamy, reszte drobniutko siekamy i dodajemy do cebuli gdy juz jest miekka. Smazymy doslownie pol minuty, uwazajac by czosnek sie nie przypalil. Dodajemy wolowine, mieszamy. Dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy fasole, kmin i papryke, mozna posolic i popieprzyc jak ktos lubi, mieszamy. Ja sypie lyzeczke kminu a potem jeszcze calosc lekko nim posypuje, nadaje super cieply smak. Mieszamy i zostawiamy na malym ogniu ok 5 minut. Ostatni zabek czosnku wyciskamy i dodajemy kukurydze. Wstawiamy ryz do dania, akurat jak sie ugotuje danie bedzie gotowe. Smacznego. :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Wielkanocne ozdoby z ciasta

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem