wołowina w sosie winno-borowikowym

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wołowina w sosie winno-borowikowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wołowina w sosie winno-borowikowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wołowina w sosie winno-borowikowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wołowina w sosie winno-borowikowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wołowina w sosie winno-borowikowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wołowina w sosie winno-borowikowym

Składniki:

  • marynata
  • grzaniec [100 ml]
  • oliwa z oliwek [100 ml]
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • czosnek [4 ząbki]
  • cebula biała [1 główka] (duża)
  • pieprz cayenne [1 szczypta]
  • dalsze przygotowanie
  • karczek [1 kg]
  • olej rzepakowy [10 dag] (suszone)
  • olej rzepakowy [150 ml]
  • grzaniec [50 ml]
  • czosnek [3 ząbki]
  • cebula [1 główka] (duża)
  • pieprz cayenne [2 szczypty]
  • sól [2 szczypty]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • ziele angielskie [5 szt.]
  • woda [1 l]
  • mąka [2 łyżki]

Przygotowanie:

Na zimowe zimne wieczory polecam wołowinę w sosie winno-borowikowym.
- Zaczynamy od marynaty: czosnek i cebulę siekamy w drobna kosteczkę i mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w plastry i tak przygotowaną marynatą smarujemy je, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- W tym samym czasie myjemy grzyby i gotujemy je przez kilka minut w szklance wody. Pozostawiamy na kilka godzin by nieco zmiękły.
- Zamarynowane mięso delikatnie oczyszczamy z cebuli, czosnku i ziół. Podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym na patelni.
UWAGA: Ważne, aby mięso oczyścić z czosnku, bo jeśli podczas podsmażania przypali się, to będzie gorzki i potrawa straci pożądany smak.
- Podsmażona mięso zalewamy wywarem z grzybów, szklanką wody, 50 ml grzańca, dodajemy borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Uzupełniamy co jakiś czas ilość wody.
UWAGA: Radzę nie przesadzać z ilością dodanego grzańca, podana przeze mnie ilość w zupełności wystarczy. W przeciwnym razie potrawa może mieć zbyt intensywny aromat przytłaczając inne wspaniałe smaki.
- Kiedy mięso jest już dość miękkie dodajemy pokrojony drobno czosnek i krążki cebuli. dusimy jeszcze ok. 0,5 godziny.
- Kiedy mięso jest już wystarczająco miękkie zagęszczamy potrawę mąką rozpuszczoną w 1/3 szkl. wody. Pieprzymy i solimy potrawę.
UWAGA: Dobrze jest posolić mięso dopiero pod koniec duszenia, ponieważ posolone wcześniej może być twarde.
Gotową potrawę najchętniej podaję z pieczonymi ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze. Do tego wspaniałe jest dla mnie grzane piwo z miodem. Wspaniały aromat grzańca,borowików, czosnku, ziół sprawia, że w mig nabierzemy sił...i rumieńców i niestraszna nam będą mrozy. Jeśli jeszcze podamy danie na kolorowym talerzu w towarzystwie warzyw, to ilość barw zrekompensuje nam monotonna biel za oknem.
życzę smacznego! ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa jarzynowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem