Klopsiki jeżyki

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2012-02-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Klopsiki jeżyki

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis jest inspirowany Pomysłem na jeżyki, ale z racji tego, że nie lubię gotowych sosów, wymyśliłam swoją własną wersję.

1. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne.
wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(termoobieg) na ok 20 min.(dopóki skórka nie zrobi się czarna)
2. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i wkładamy do torebki foliowej, szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ryż gotujemy w 3/4 szklanki posolonej wody, na prawie miękko.
4. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
5. Kroimy cebulę na bardzo drobną kostkę.
5. Do mięsa dodajemy jajko, cebulę, ugotowany ryż, garść startej marchewki, trochę bułki tartej, ilość w zależności od konsystencji i doprawiamy hojnie solą i pieprzem. Na koniec dodajemy słodką paprykę w proszku i mieszamy masę.
6. Formujemy małe pulpeciki i smażymy z dwóch stron na złoto.
7. Przekładamy do naczynia do zapiekania.


SOS

1.Do garnka wlewamy 2 szklanki wody(ilość w zależności jak wysokie mamy naczynie do zapiekania) i dodajemy resztę marchewki, zagotowujemy.
2. W tym czasie zdejmujemy skórę z papryki i kroimy ją drobno w kostkę, dorzucamy do garnka.
3. Cebulkę trzeba posiekać razem z czosnkiem, zaszklić na patelni i dodać do garnka.
4. Doprawiamy sos koncentratem pomidorowym, tymiankiem, przyprawą warzywną, sporą ilością pieprzu i gotujemy 10 minut.
5. Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie i zagotowujemy sos.
6. Sos teraz należy wylać na pulpeciki i zapiekać 25 min w temp. 180 stopni.

Pulpeciki wychodzą mięciutkie i pyszne. Podaję je z ryżem paraboiled i klasyczną surówką z kapusty pekińskiej.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • beata95, 2012-07-17 21:50:30
    beata95
    0
    Zrobiłam je dziś, nie miałam tylko papryki, więc ją pominęłam a do wody na sos dodalam jeszcze pół kostki bulionowej a potem trochę maggi. Przepyszne, klopsiki wyśmienicie delikatne!
    zagości na stole jeszcze nie raz
  • forssiczka, 2012-09-20 17:16:34
    forssiczka
    1
    Pulpeciki są przepyszne! Znam te fixowe jeżyki (tj. te z torebki) i dla mnie są przede wszystkim za słone, za dużo w nich ryżu i w ogóle coś nie tak.

    Zabierając się za Twój przepis, obawiałam się tego sosu z dużą ilością marchwi,pomyślałam,że najwyżej będzie smakować jak warzywa do ryby po grecku

    Fakt, ze dodałam jedną dużą marchew zamiast dwóch i trochę śmietany, której resztki były w lodówce. Zamiast tymianku sypnęłam zioła prowansalskie, pokusiłam się o pieczoną paprykę no i wyszła rewelacja Faktycznie bardzo pasuje tu ryż parboiled, zaś na surówkę z pekinki zabrakło mi czasu

    Pyszności, przepis puszczę po rodzinie.
  • leyonel, 2012-10-03 22:23:09
    leyonel
    Bardzo mi miło, że spodobał się wam mój wymysł
    Komentarz
  • mela14kosmo, 2013-01-12 17:35:08
    mela14kosmo
    0
    Bardzo fajne i dobre danie. Ze wszystkim zajęło 2 godziny
  • Falubcio, 2014-01-26 17:39:48
    Falubcio
    0
    a więc klopsiki cudowne, leciutkie rozpływają się w ustach no poprostu pycha !! ale sos hmmmm nie przemówił do mnie ale mimo wszystko daje maxa bo możliwe że to nie mój gust poprostu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe