Calzone czyli wielki pieróg

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-29
  • Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
    Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Calzone czyli wielki pieróg

Składniki:

Przygotowanie:

Dla fanów pizzy i nie tylko:) Potrawa prosta, sprawdzona i zawsze wychodzi. Bardzo sycąca. Z przepisu wychodzą 4 sztuki, które zdecydowanie wystarczą 4 osobom.
Co prawda jest to włoska potrawa, lecz ja ją "przezywam" polską, bo nadziewam mielonym, a nawet kiełbaską, pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na patelni, zależy co mam w lodówce.
Właściwie to jak z pizzą, można nadziać je wszystkim co lubicie.
Ciasto jest super, bo nie lepi się do rąk ani stolnicy, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest przepyszne i chrupiące.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (jeżeli używacie świeżych, to trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1,5h).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Podsmażyć mięsko, pieczarki (pokrojone w plasterki) i cebulkę, doprawić solą i pieprzem (można dodać bazylię). Cukinię też podsmażamy lub grillujemy. Paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w drobne plasterki, ser tarkujemy na tarce.
Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek o średnicy ok. 20-25 cm. Na połowie nałożyć mięso z pieczarkami i cebulą, następnie warstwy papryki, cukinii i oliwek. Na końcu posypujemy serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem i posypać rozmarynem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut (opcja góra dół, bez nawiewu).
Potrawa nadaje się do zamrożenia. Ratuje w leniwe niedziele;)
Smacznego!

    Śr. ocena: 4.91 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kaska20_2005, 2012-03-01 10:58:14
    kaska20_2005
    2
    Super !!!! też robiłam podobnie smaczne i sycące więc polecam Tż-om żarłokom D
  • Mystiquee, 2012-03-01 22:04:33
    Mystiquee
    Wygląda super! Ależ mnie wzięła chętka na takiego pieroga
    Komentarz
  • Ervisha, 2012-03-06 18:18:15
    Ervisha
    A ja miałam pytac czy mozna zamrozić
    Komentarz
  • blysk_w_oku, 2012-03-07 13:02:26
    blysk_w_oku
    2
    Ciasto wyszło idealnie! Dzięki za przepis, skorzystam częściej! Nagroda zasłużona
  • cebulki, 2012-03-08 10:52:50
    cebulki
    2
    w pełni zaslużone 5 gwiazdek!!! wczoraj robiłam z okazji urodzin męza i wyszlo przepyszne. Wychodza 4 ogrooomne pierogi. Super nadzienie warzywne, wszystko dobrze opisane. Rewelacja. Przepis napewno na stałe zagosci w moim menu.
    Mam tylko pytanie odnosnie mrożenia i odgrzewania. Czy mrozimy samo ciasto czy ciasto surowe ale juz uformowane i nadziane czy upieczone?
    Zostało mi troche pieroga na dzisiaj czy moge to odgrzac w mikrofali czy lepiej w piekarniku?
  • pinaplesss, 2012-03-08 13:25:54
    pinaplesss
    Mroziłam surowe, całe pierogi z farszem, a co do odgrzewania, to będzie lepiej w mikrofali, bo w piekarniku mogą się spiec i ciasto będzie cienkie i suche.
    Komentarz
  • cebulki, 2012-03-08 13:35:46
    cebulki
    dzieki, a potem rozmrażałaś czy zamrożone do piekarnika?
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-03-08 14:02:04
    pinaplesss
    piekłam zamrożone
    Komentarz
  • marta0409, 2012-03-10 21:29:06
    marta0409
    1
    Dziękuję bardzo za przepis! Te pierożki są po prostu wyśmienite zrobiłam małą modyfikację, lubię czosnek i dodałam po 2 łyżeczki sosu czosnkowego do każdego placuszka ale to nawet dobrze bo zapomniałam o serze i są dzięki temu bardziej "soczyste" :P
  • Duch Lampy, 2012-03-12 22:04:53
    Duch Lampy
    Szacuneczek, wspaniałe!!! Autorka przepisu zasługuje ma słodziaka-buziaka, kawkę, piwko, winko i lizaka ) .
    Komentarz
  • anettka, 2012-04-01 12:37:55
    anettka
    0
    zrobiłam wczoraj na obiad wyszły 4 naprawdę duże pierogi. Na 2 osoby można zrobić spokojnie zpołowy porcji i każdy się naje
    Ciasto jest takie chlebowe. Rewelacyjnie zrobić takie calzone gdzieś na podróż, bo nieprzekrojone bardzo długo są ciepłe
    Ja swoje calzone nadziałam:
    pieczarkami z cebulką, oliwki zielone, kukurydza, plasterki kiełbaski i na to ser żółty aaa na sam spód posmarowałam ciasto sosem pomidorowym z wciśniętym czosnkiem.

    przepis na te calzone pochodzi z mojewypieki, ale gdyby nie ty to bym nie zrobiła calzone
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-07 21:58:24
    Snowwhiteproncess
    1
    U mnie dodatkowo była fasolka czerwona z puszki i dużo przypraw. Z ciastem dobrze sie pracuje. Smacze bardzo, fajny przepis. Jednak tak jak Anettka napisała, przydałoby się napisać skąd został zaczerpnięty.
  • pinaplesss, 2012-04-08 11:22:51
    pinaplesss
    Poprawiam się, przepis na ciasto pochodzi z blogu Dorotki, a farsz moja inwencja twórcza
    Komentarz
  • Tencza, 2012-08-22 22:47:29
    Tencza
    1
    Sprawdziłam przepis Wyszły pyszne calzone. Bardzo mi smakowały, miła odmiana na obiad. Daję 5
  • sarajoanna, 2013-02-02 15:34:47
    sarajoanna
    0
    Przepyszne, ale bardzo czasochłonne. Ale warto
  • madzialena1102, 2013-02-17 15:08:03
    madzialena1102
    Zwykle nie piszę komentarzy, ale dla tego przepisu muszę zrobić wyjątek. P Y CH O T A! zaryzykowałam i zrobiłam pierwszy raz na imprezkę urodzinową. Z podwójnej porcji wyszło 12 średnich pierogów. Nadziałam kurczakiem z pieczarkami a kilka kurczakiem ze szpinakiem. Sos pomidorowy - polecam przepis http://biedronkawkuchni.blogspot .com/2013/01/sos-pomidorowy.html Nawet nie były tak pracochłonne jak myślałam .
    Komentarz
  • madzialena1102, 2013-02-17 15:21:14
    madzialena1102
    1
    zapomniałam o gwiazdkach
  • Iwon8558, 2013-03-04 18:21:21
    Iwon8558
    musze wypróbować, wyglądają samkowicie
    Komentarz
  • plumie, 2013-03-23 19:57:48
    plumie
    0
    Jedna z niewielu potraw która mi wyszła i ciasto pycah myślę że do pizzy również będzie dobre dzięki takim przepisom przestaję zniechęcać się do gotowania
  • mingunia, 2013-03-29 14:57:35
    mingunia
    0
    Świetny przepis, ciasto wyszło rewelacyjne, tylko trochę zmieniłam farsz
  • beatiska, 2013-03-31 08:48:32
    beatiska
    1
    Spróbowałam w piątek. Zrobiłam dwa wielkie pierogi. Ciasto nie powiększyło 2x swojej objętości, ale mi ciasta na drożdżach nigdy nie wychodzą. Samo ciasto pyszne, natomiast wyszło mi o dość suche, zdecydowanie brakowało jakiegoś sosu do posmarowania ciasta od wewnątrz. Z przepisu pewnie jeszcze kiedys skorzystam
  • MsLullaby, 2013-04-15 13:27:11
    MsLullaby
    0
    Mam pytanie a jesli ja mam piekarnik tylko z nawiewem bez opcji gora dol to mi wyjda tez normalnie?
  • eithrose, 2013-06-27 23:45:37
    eithrose
    szkoda tylko, że przepis jest prawie żywcem przepisany ze strony Mojewypieki.com ....
    Komentarz
  • EmilkaEmi, 2013-11-01 16:53:03
    EmilkaEmi
    0
    Robiłam PRZEPYSZNE!!!
  • paulaxw, 2014-01-01 13:03:36
    paulaxw
    Cudowne! Wygląda mega apetycznie!
    Komentarz
  • Espoir91, 2014-01-04 18:38:24
    Espoir91
    a ja mam takie pytanko... Czy jezeli przygotuje takiego pierozka, zalepię go z farszem to muszę go od razu piec? Czy moge przyżądzic go rano, wstawić surowego do lodówki i upiecwieczorem?
    Komentarz
  • velika, 2014-07-26 16:05:54
    velika
    0
    jeden z moich ulubionych przepisów Ja robię 16 mniejszych pierogów, wtedy są wygodniejsze do jedzenia i nadadzą się na imprezę.
  • cooklive, 2014-09-14 19:23:41
    cooklive
    0
    Wygląda pysznie Myślę, że w kolejny week zawita na moim talerzu
  • catarynca, 2014-11-21 14:14:56
    catarynca
    0
    Aa mi też wyszło! Jako farsz wrzucałam wszystko co się dało + dodatkowo sos czosnkowy. Wszyscy zachwyceni. Drugiego niestety nie dałam rady zjeść
  • lechoo, 2014-12-14 16:12:38
    lechoo
    Dziś w niedzielę więcej czasu było. Spróbowałem przepisu i polecam wszystkim
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe