Studencki makaron w dwóch wersjach

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2012-03-04
  • Studencki makaron w dwóch wersjach

Składniki:

Przygotowanie:

Wersja bez szynki:

1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Gdy makaron sie gotuje przygotowujemy warzywa. Na patelnie wlewamy olej i ok. 5-6 łyżek wody, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
3. Kiedy warzywa już zmiękną dodajemy przyprawy i rozrobiony z łyżką ciepłej wody serek topiony.
4. Gdy warzywa połaczą się nam już z serkiem odstawiamy na chwile, by sprawdzić makaron.
5. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy i dodajemy go do przygotowanych warzyw na patelni.
6. Wszystko razem mieszamy i jeszcze jakieś 2 minuty podsmażamy razemy.
7. Danie gotowe. Możemy już podawać na wierzchu posypująć np. bazylią.

Wersja z szynką:
Szynkę dodajemy gdy warzywa już zmiekną przed dodaniem serka topionego. Kroimy plasterki w małe paseczki.

Danie wymyślone przeze mnie pewnego dnia po powrocie z Uczelni, tylko to miałam na szybko w lodówce. Zaraziłam tym daniem współlokatorki.

Życzę smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe