Ekstrakt z wanilli

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2012-03-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekstrakt z wanilli
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekstrakt z wanilli

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki na 1 buteleczkę 250 ml

To wspaniała rzecz! Zamiast sztucznego aromatu/olejku waniliowego taki ekstrakt fenomenalnie będzie spełniał jego rolę w kuchni. Można używać go do wszystkich wypieków, deserów, mas, kremów, bitej śmietany (poza gorącymi, bo podczas gotowania alkohol z aromatem się ulotni).

Przygotowanie:
Laski wanilii nacinamy wzdłuż ale nie przecinając do samego końca. Wsadzamy je do buteleczki, zalewamy alkoholami aż po nasadę i zamykamy buteleczkę.

Odstawiamy w ciemne miejsce na +/- 8 tygodni. Ja korzystałam z ekstraktu już po 3 tygodniach. Gdy zużyjemy połowę ekstraktu dopełniamy go wódką.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2012-03-09 18:25:20
    Sensuel
    Fajny pomysł.A jak długo taki ekstrakt może stać ? Bo ja nie używam vanilli w jakiś mega ilościach,także u mnie to stałoby miesiącami .Nie popsuje się ? alkohol powinien "zakonserwować" chyba,co ?
    Komentarz
  • katmaz, 2014-08-28 16:14:24
    katmaz
    0
    Ten ekstrakt chodzi za mną od jakiegoś czasu, miałam do czynienia z kupnym. Muszę tylko kupić wanilię "hurtowo" na allegro. Może to być sama wódka? Leniem jestem i po prostu wsadziłabym nacięte laski do "ćwiartki".

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe