Frittatki mocno nadziane

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2012-03-07
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Frittatki mocno nadziane

Składniki:

Przygotowanie:

Świetna alternatywa dla omletu, lżejsza, bo nie smażona, lecz pieczona. W zasadzie można dodać wszystko na co macie ochotę lub co jest obecnie w lodówce.
Przygotowanie:
Jajka roztłuc, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i pora pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni (można użyć surowych, jeżeli ktoś liczy kalorie). Szynkę i paprykę pokroić w kostkę, ser starkować, pietruszkę posiekać.
Jajka wlać do połowy foremki (ja użyłam silikonów, ale można też piec w blaszanej formie, frittatki ładnie z nich wyjdą, nie potrzeba papilotek).
Do jajek wrzucamy najpierw pora z pieczarkani, potem szynkę, paprykę, posypujemy pietruszką, startym serem i szczyptą oregano.
Wstawiamy mini frittaty do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni (wstawiałam do zimnego piekarnika, na pieczenie bez nawiewu). Frittatki będą gotowe, gdy ser się przypiecze, one same lekko urosną i zaczna odstawać od formy.
Smacznego śniadanka!

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • DudiBoy, 2012-03-10 12:29:12
    DudiBoy
    3
    Boskie!
    Akurat jestem na diecie i bardzo przyda mi się ten przepis. A frittatki wyglądają PRZECUDNIE wręcz! Bardzo pomysłowy i bardzo apetyczny pomysł, biegnę po foremki na muffiny!
  • wirginia73, 2012-03-15 14:24:57
    wirginia73
    0

    Dziś wypraktykowałam na sobie i palce lizać! Na pewno na stałe zagoszczą w moim menu!
  • sQuaara, 2012-03-15 14:33:37
    sQuaara
    i juz wiem co wezme jutro do pracy ! ) szalenstwo;-)
    Komentarz
  • wiewioreczka, 2012-03-23 20:13:50
    wiewioreczka
    0
    przepyszne!! co prawda troszkę mi przystały do foremki (to chyba kwestia jej jakości) ale dało rady je spokojnie wyjąć super pomysł ! dzięki!
  • Paula_86, 2012-04-03 18:14:36
    Paula_86
    0
    świetne! zrobiłam dziś rano, bardzo ciekawe w smaku i to oregano.. pasuje idealnie! tylko nie wiem dlaczego moje po wyjęciu z piekarnika klapły, choć były pięknie wyrośnięte Twoje na zdjęciu są fajnego kształtu, może za mało "nadzienia"? smakują zarówno na ciepło jak i na zimno (część wzięłam do pracy )
  • martul, 2012-07-28 19:26:39
    martul
    0
    Fritatki są świetne bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy sadzonego.oczywiście są trochę może nie pracochłonne ale trzeba czasu aby się upiekły więc raczej u mnie na leniwe niedzielne śniadanie. bardzo fajny przepis i inspiracjia!
  • indigochild, 2012-07-29 18:36:46
    indigochild
    -1
    Zgłodniałam! Koniecznie zrobię - najdalej jutro
  • hannika, 2013-08-28 10:22:14
    hannika
    0
    Zrobiłam pierwszy raz i były pyszne. Na początku nie zaufałam i zrobiłam w papilotkach do muffinek, dało się je łatwo wyjąć i mi smakowały. Kolejnym razem zrobiłam zgodnie z radą w przepisie. Nie polecam z niej korzystać i wrzucać bez papilotek, przywarły na maxa, teraz od pół godziny skrobię blaszkę...mam nadzieję, że się całe nie zedrą, moczyły się całą noc i dalej jest problem. Smak i wygląd bardzo dobry, ale albo trzeba czymś wysmarować albo do papilotek.
  • pinaplesss, 2013-08-29 14:45:34
    pinaplesss
    hanniko, mam silikonowe formy, może dlatego frittatki ładnie odchodziły, nie pomyślałam o blaszanych (je trzeba zawsze czymś smarować, dlatego ich nie lubię)
    Komentarz
  • indigochild, 2013-09-06 12:18:14
    indigochild
    zrobiłam i się nie zawiodłam, ocenę dałam wyżej we wcześniejszym komentarzu z rozpędu smaczne, lekkie i proste w wykonaniu.
    Komentarz
  • Malagenia, 2013-11-29 11:45:56
    Malagenia
    Czy jak zrobię wieczorem, to na drugi dzień będą dobre?Próbował ktoś?
    Komentarz
  • sillvvia, 2014-03-18 20:49:17
    sillvvia
    0
    Generalnie można dodać wrzucić wszystko co akurat jest w lodówce, bo do jajka wszystko w zasadzie pasuje. Ja dorzuciłam pomidorka w kostke pokrojonego i pora bo akurat pieczarek nie miałam. Właśnie się pieką. Mam nadzieję, że będą pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem