Toskańska zupa krem z Porów
autor: przyjemny_blog_kulinarny,
kategoria: zupy kremy, kuchnia śródziemnomorska , dodano:
2012-03-07
Składniki:
- por [6 ] (średni)
- bulion warzywny [1 l]
- masło [50 g]
- mąka [2 łyżki]
- ser parmezan (do posypania)
- chleb tostowy (do grzanek)
Przygotowanie:
Pory kroimy drobno w plasterki i podsmażamy na garnku. Powinien wytworzyć się sok, jeżeli nie udało się nam to, to podlewamy je odrobiną wody i dodajemy 2 łyżki
mąki. Wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy (ok.10 min). Następnie powoli dolewamy bulionu i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz, to w zupełności wystarczy, zupa będzie i tak aromatyczna. Gotujemy około 40 - 50 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie pory się rozpuszczą i zupa stanie się kremem.
Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i zapiekamy w piekarniku (z termoobiegiem). Gorące grzanki wysypujemy na miseczkę z zupą. Posypujemy parmezanem, dodajemy listek bazylii.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu
Komentarze