Toskańska zupa krem z Porów

autor: , kategoria: zupy kremy, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2012-03-07
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Toskańska zupa krem z Porów
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Toskańska zupa krem z Porów

Składniki:

  • por [6 ] (średni)
  • bulion warzywny [1 l]
  • masło [50 g]
  • mąka [2 łyżki]
  • ser parmezan (do posypania)
  • chleb tostowy (do grzanek)

Przygotowanie:

Pory kroimy drobno w plasterki i podsmażamy na garnku. Powinien wytworzyć się sok, jeżeli nie udało się nam to, to podlewamy je odrobiną wody i dodajemy 2 łyżki
mąki. Wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy (ok.10 min). Następnie powoli dolewamy bulionu i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz, to w zupełności wystarczy, zupa będzie i tak aromatyczna. Gotujemy około 40 - 50 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie pory się rozpuszczą i zupa stanie się kremem.
Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i zapiekamy w piekarniku (z termoobiegiem). Gorące grzanki wysypujemy na miseczkę z zupą. Posypujemy parmezanem, dodajemy listek bazylii.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu

Komentarze

  • suchykot, 2013-03-22 17:15:52
    suchykot
    bardzo chętnie wypróbuję taki krem, uwielbiam pora
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe