Najsmaczniejszy chlebek bananowy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia amerykańska , dodano: 2012-03-08
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Najsmaczniejszy chlebek bananowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Najsmaczniejszy chlebek bananowy

Składniki:

Przygotowanie:

Piekłam różne chlebki bananowe, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Mięciutki, rozpływający się w ustach, pachnący i bez zakalca.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy smietanę, olej, ekstrakt i rozgniecione banany. Łączymy wszystko trzepaczką.

W innej misce łączymy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

Masę jajeczną wlewamy do suchych składników. Mieszamy wszystko do połączenia skladników, minutę.

Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 65-70 minut. Radzę sprawdzić patyczek, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.

Ciasto po częściowym ostygnięciu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego!

*Składniki na formę 31x13cm

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-02-23 09:51:13
    studentkaAM
    0
    Fakt, bardzo lekki i do tego pyszny chlebek Trzeba uważać, żeby skórka za bardzo się nie przypiekła. A no i warto bardzo dokładnie rozdrobnić banany, zeby ciasto miało równomiernie bananowy smak
    Ze swojej strony zostawiam 5* za łatwość wykonania i czytelny przepis.
  • afrodytek, 2013-02-26 09:29:07
    afrodytek
    0
    Swietny przepis. Ja robiłam babkę bananową z kawałkami czekolady, i z margaryną, ale na tą chybe tez się skuszę
  • Nikola5123, 2013-03-02 11:32:30
    Nikola5123
    0
    przpepis bardzo dobry i czytelny. A chlebek pyszny!
  • natals, 2013-03-31 20:04:41
    natals
    0
    La Monica! Dziękuję! Uratowałaś mi święta! Tego roku miałam, jak nigdy dotąd totalny niefart. Ciasta mi się nie udały, ale ja nie o tym...zaufałam Ci, że chlebek będzie mięciutki i bez zakalca. To ciasto jest wspaniałe! Szybkie i megałatwe w przygotowaniu. Efekt? Puszyste, mięciutkie, wilgotne, nietłuste, rozpływające się w ustach i aromatyczne, częściowo dlatego, że zrobiłam na cukrze trzcinowym z dodatkiem łyżeczki cynamonu. Jedyne pyszne na świątecznym stole w tym roku.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe