Bułeczki drożdżowe z czym tylko chcesz

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2012-03-09
  • Bułeczki drożdżowe z czym tylko chcesz

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko przygrzej rozpuść w nim drożdże ( wsyp łyżeczkę cukru).
Zostaw do wyrośnięcia.
Roztrzep żółtka z cukrem dodaj jajko.
Rozpuść margarynę i ostudź.
W misce połącz mąkę z wyrośniętymi drożdżami, żółtkami, olejem. margaryną.
Wyrób ciasto tak,żeby się nie kleiło.
Odstaw do wyrośnięcia.( ok. godziny)
Uformuj bułeczki, nieduże ponieważ urosną.
Zrób w bułeczce dziórkę i włóż do niej owoce. Mogą to być np. rozmrożone jagody. Wcześniej dodaj do owoców kisiel o dowolnym smaku. Jagody nie będą wypływać z bułeczek. Możesz dodać przetarte jabłka z cynamonem ( tez dodaj kisiel, np. morelowy). Możesz dac dżem lub budyń wcześniej ugotowany.
Przed pieczeniem posmaruj bułeczki białkiem pozostałym po użytych żółtkach.
Ułoz bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W odstępach.
Piecz 20 min w temp. 180 stopni.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • zmyslkobiety, 2012-03-13 16:53:10
    zmyslkobiety
    1
    Autor nie napisał ilości mąki jaką należy dodać do wykonania bułeczkek, po drugie mimo pieczenia o 20 minut dłuzej nadal ciasto w środku jest surowe, po trzecie dla takiego "tepaka" kuchennego ja jak nie jasno wytłumaczono jak wsadzić tą konfiture do srodka.
  • judka33, 2012-04-13 14:15:58
    judka33
    Przepraszam za brak informacji o mące. 1 kg mąki dopisuję do przepisu. Jeżeli ciasto w środku jest surowe, to znaczy, ze uformowane bułeczki są za duze. Ja robię je w wielkości piłeczki do golfa. Myślę, ze informacja o wkładaniu konfitur do ciasta jest jasna. Zrób dziurkę, włóż konfiturkę, zaklej dziurkę.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe