Kotleciki ryżowe z serem i marchewką w sosie pieczarkowym

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia polska , dodano: 2012-03-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki ryżowe z serem i marchewką w sosie pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki ryżowe z serem i marchewką w sosie pieczarkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Kotlety:

2 torebki ryżu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli wg przepisu na opakowaniu. Po wyjęciu odsączamy na durszlaku.
4 marchewki gotujemy w nieosolonej wodzie tak, żeby były lekko twardawe. Ser i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Ryż studzimy, ale nie do końca. Musi być dość ciepły. Następnie mieszamy ze sobą w misce ryż, marchew, ser, natkę, wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem [pamiętajmy jednak, że tylko do smaku, bo ryż gotujemy w osolonej wodzie, dla kogoś może to być już wystarczająca ilość, można dodać tylko pieprz]. Masę możemy zagniatać ręką lub drewnianą łyżką.
Na talerzu mieszamy ze sobą mąkę z bułką tartą i obtaczamy w niej wyrobione z masy niewielkie kotleciki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano/chrupiąco kotleciki. Po wyjęciu można je odsączyć w ręcznikach papierowych.

Sos:

Na patelni rozpuszamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy. Gdy pieczarki będą już miękkie, przesypujemy je do rondelka, zalewamy wodą [zależy, ile chcemy sosu] i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Do kubka wlewamy pól szklanki zimnej wody, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek, następnie 2 łyżki śmietany i dalej mieszamy na aksamitną konsystencję, Zabielamy tym sos. Jeżeli jest za rzadki, rozrabiamy jeszcze samą mąkę z wodą i wlewamy. Gotujemy całość 5 minut na małym ogniu.
Kotlety możemy polać przygotowanym sosem, ale moja rada jest taka, żeby sos wlać do osobnego małego naczynka i maczać w nim kotleciki, gdyż polany sos rozmiękcza chrupką skórkę kotlecików i nie jest już takie dobre. Cały smak tkwi właśnie w chrupkiej skórce ;)
Jak nie mamy marchwi, możemy zrobić i bez niej, są równie smaczne ;)
Jak ktoś nie ma czasu na robienie sosu, to może podać z gotowym; ja próbowałam z borowikowym z Knorr'a i jest równie smaczne :)
Danie jest naprawdę smaczne, znika w mig; robię je często w postne, piątkowe dni ;)
Smacznego ;)

P.S. Jakość mojego zdjęcia-kolory pozostawiają wiele do życzenia, więc proszę o wybaczenie ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Paula_86, 2012-03-10 21:38:08
    Paula_86
    brzmi ciekawie, dodaję do ulubionych i wypróbuj niebawem
    Komentarz
  • madzia57, 2012-03-11 18:49:45
    madzia57
    W 1 zdaniu oczywiście powinno być 'w osolonej wodzie' i kropka :P niechcący masło maślane mi wyszło
    Komentarz
  • anusia 77, 2014-09-25 13:34:29
    anusia 77
    0
    Zrobiłam i muszę przyznać, że kotleciki pyszne, mężowi też bardzo smakowały. Tylko sos wyszedł mi troszkę rzadki, ale jak najbardziej polecam.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem