BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2012-03-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BANANOWY SONG (sernik bez pieczenia)

Składniki:

  • SPÓD CIASTA
  • ciastka [200 g] (typu Digestive, herbatniki pełnoziarniste)
  • masło [85 g]
  • mleko [2 łyżki]
  • MASA SERNIKOWA
  • ser twarogowy [400 g] (zmielony lub "gotowiec" z wiaderka)
  • śmietana kwaśna [100 g] (18%)
  • śmietana kremówka [200 g] (36%)
  • miód [4 łyżki]
  • cukier puder [2 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • skórka z cytryny [1 łyżeczka]
  • sok z cytryny [3 łyżki]
  • żelatyna [8 g]
  • banan [2 szt.] (lub 3 małe)

Przygotowanie:

Delikatny, przeeepyszny serniczek o smaku bananowym z cytrynowym aromatem. Szybki i prosty przepis.
Przygotowanie:
Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce), połączyć z masłem i mlekiem. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać, a następnie dokładnie wygładzić łyżką.
Banany (koniecznie w temperaturze pokojowej, a nawet ciepłe) rozgnieść widelcem. Z zimnymi żelatyna za szybko się zetnie. Żelatynę wsypać do soku cytrynowego, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (można podgrzać sok w mikrofali i rozpuścić w nim żelatynę), pomieszać z bananowym purée, wstawić do lodówki na 10-15 minut, masa powinna lekko się ściąć, ale nie może przeobrazić się w galaretkę.
Twaróg zmielić, dodać skórkę z cytryny, śmietanę 18% i miód, lekko wymieszać. Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do twarógu dodać bananowe purée i ubitą kremówkę z cukrami, jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować, wyłożyć powstały krem do tortownicy, wstawić do lodówki na kilka godzin, a lepiej na całą noc.
Następnie wyjąć ciasto z formy, ostrożnie oddzielić pergamin z boków, sernik przełożyć na talerz.
Górę sernika można ozdobić startą czekoladą albo rozdrobnionymi ciasteczkami (ja na moich zdjęciach).
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 02 - orzechy włoskie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem