Kotlety mięsno-ryżowe

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2012-03-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety mięsno-ryżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety mięsno-ryżowe

Składniki:

  • mięso mielone [0.5 kg]
  • ryż [2 op.]
  • jajka [2 ]
  • cebula biała [0.5 główki]
  • bułka tarta
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • lubczyk [2 łyżki] (suszony)

Przygotowanie:

To świetna alternatywa dla 'nudnych' mielonych ;) Mnie o wiele lepiej smakują z ryżem :)

Przygotowanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą. Doprawiamy solą [niedużo, bo ryż będzie gotowany w osolonej wodzie] i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego wg uznania. Dodajemy 2 jajka oraz suszony lubczyk [może być posiekana natka pietruszki].
2 torebki ryżu gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Dodajemy do mięsa.Wyrabiamy ręką-tak najlepiej ;) Formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Ja jem takie nieduszone, bo smacznie chrupią; moja mama np. dusi, bo uważa, że mięso jest za krótko na patelni, żeby do końca się wysmażyło [wiadomo, różnie to bywa z mięsem ;) ]. Można też udusić, a potem jeszcze podsmażyć na oleju z cebulką, ale sporo z tym zachodu i dodatkowe kalorie ;)
Kotlety są wyśmienite :))

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak sprawić, by olej nie pryskał podczas smażenia?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem