Kotlety mięsno-ryżowe

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2012-03-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety mięsno-ryżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety mięsno-ryżowe

Składniki:

Przygotowanie:

To świetna alternatywa dla 'nudnych' mielonych ;) Mnie o wiele lepiej smakują z ryżem :)

Przygotowanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą. Doprawiamy solą [niedużo, bo ryż będzie gotowany w osolonej wodzie] i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego wg uznania. Dodajemy 2 jajka oraz suszony lubczyk [może być posiekana natka pietruszki].
2 torebki ryżu gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Dodajemy do mięsa.Wyrabiamy ręką-tak najlepiej ;) Formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Ja jem takie nieduszone, bo smacznie chrupią; moja mama np. dusi, bo uważa, że mięso jest za krótko na patelni, żeby do końca się wysmażyło [wiadomo, różnie to bywa z mięsem ;) ]. Można też udusić, a potem jeszcze podsmażyć na oleju z cebulką, ale sporo z tym zachodu i dodatkowe kalorie ;)
Kotlety są wyśmienite :))

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe