Faworki z indyka

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-15
  • Faworki z indyka

Składniki:

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso kroimy w poprzek na cienkie plastry.
Doprawimy solą,pieprzem a następnie nacieramy tymiankiem.
Skrapiamy sokiem z cytryny.

Każdy plaster naszego mięsa kroimy w paski.Robimy na środku wzdłuż nich nacięcie i przewlekamy jeden koniec paska (wykonujemy to tak samo jak przy klasycznych faworkach).

W rondelku rozgrzewamy olej.Kolejno wkładamy na gorący tłuszcz pojedyńcze partie mięsa.Smażymy na rumainy kolor.
Wyjmujemy i osączamy bibułą z nadmiaru tłuszczu.

Można podawać z frytkami jak i pieczonymi ziemniakami.

Doskonale komponuje sie z sosem czosnkowym lub ostrym pomidorowym.


Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • SELKA*, 2010-01-18 18:21:43
    SELKA*
    1
    Bardzo fajny, oryginalny przepis. Można podać zarówno jako danie obiadowe, jak i przystawkę. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję!
  • earring, 2010-02-10 16:11:07
    earring
    1
    Zgadzam się we wszystkim z Selką [bez powtarzania już]
  • Masza_20, 2010-12-15 21:52:29
    Masza_20
    0
    Ostatnio jadłam takie cudo, tylko w nieco "podrasowanej" wersji, która myślę jest jeszcze smaczniejsza. Na pasek mięska kładziemy jeszcze cieniutki plasterek wędzonej szynki, całość przewinięta i usmażona na patelni w tradycyjnej panierce. Szynka wzbogaca smak drobiu. Smakowało wyśmienicie! Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe