Chleb pszenno-żytni z otrębami

autor: , kategoria: chleby, dla diabetyków , dodano: 2012-03-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni z otrębami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni z otrębami

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, otręby, płatki i drożdże. Mieszamy.

Wlewamy ciepłą wodę, ocet i wyrabiamy ręką ciasto 5-10 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwką i obsypanej otrębami lub bułką tartą formy. Wyrównujemy wierzch zmoczoną w ciepłej wodzie ręką i posypujemy kminkiem i czarnuszką.

Odstawiamy chleb pod przykryciem (ściereczką) na 40 minut do 1 godziny (aż będzie równy z brzegiem blaszki).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.

Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, zostawiamy na kilkanaście minut w formie, po czym wykładamy na kratkę i czekamy do ostygnięcia.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 105 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • pinaplesss, 2012-09-16 15:19:32
    pinaplesss
    0
    Pyszniutki i prosty do zrobienia, wyszedł nawet na zwykłej pszennej mące (+ żytnia). Już myślałam, że będzie zakalec, bo nie chciał wyrosnąć, ale nadrobił w piekarniku. Jest piękny! Upiekę go nie raz
  • mirelka88, 2015-04-16 11:27:14
    mirelka88
    a ile gramów drożdży świeżych należy dać?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem