Bułki

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2012-03-16
  • Mniam: 32
    Mniam zdjęcie! Bułki
    Mniam: 32
    Mniam zdjęcie! Bułki
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Bułki
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Bułki
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Bułki
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Bułki
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Bułki
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Bułki

Składniki:

Przygotowanie:

Bułeczki tanie i proste w wykonaniu, choć może tak nie wygląda, dlatego też ich wykonanie pokazałam na zdjęciach. Bardzo sycące. Propozycja na śniadanie czy kolacje, przyznam, że zrobiłam je dzisiaj na obiad;) Mąż się zajadał. Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże (jeżeli używacie świeżych, to trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka). Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Trochę się lepiło, podsypałam ją odrobinką mąki. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5h).
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków (każda mniej więcej o wadze 70g każdy). I rozwałkować na prostokątne placki.
2. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga, parówkę wcisnąć w ciasto.
3. Ponacinać "pieroga" w poprzek na 8 części (ja miałam b. długie parówki, więc ponacinałam je bardziej), zostawiając końce nietknięte.
4. Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
5. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
6. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
7. Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
8. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
9. Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać serem.
10. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 21 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 110 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • RosalindElle, 2012-03-16 23:26:38
    RosalindElle
    Ale fajowe!!! I przepis dokładny - super Dodaję do ulubionych Napatrzyć się nie mogę
    Komentarz
  • MadiMe, 2012-03-17 19:41:35
    MadiMe
    6
    Super przepis ! Właśnie zrobiłam i podałam z ciepłym barszczem, rodzinka zachwycona Zmodyfikowałam tylko trochę ciasto dodając 1 jajko (zastanawiam się też nad uproszczoną wersją z gotowym ciastem francuskim)
    Dziękuję za przepis, oczywiście trafia do ulubionych !!!
  • dimiti, 2012-03-17 23:03:26
    dimiti
    oj bardzo ładnie wyglądają chyba zrobię jak będzie tylko okazja!
    Komentarz
  • Barbra18, 2012-03-18 11:15:18
    Barbra18
    fantastycznie wygląda.Mam synka niejadka, dlatego ta propozycja podania parowki, napewno go zacheci do zjedzenia. Trafia do ulubionych a niebawem zagosci na naszym stole
    Komentarz
  • Michunka, 2012-03-20 16:41:08
    Michunka
    2
    właśnie wypróbowałam ten przepis. Jest rewelacyjny!!!! Pycha!
  • esfira, 2012-03-22 11:51:59
    esfira
    0
    swietny i latwy przepis, gasieniczki sa śliczne i sycace, a smak- no smakuja jak bułka z parówka, ale nie ma sie czemu dziwić
  • Veteran, 2012-03-23 20:24:01
    Veteran
    nie za zbytnio przepadam za parówkami na ciepło, ale dodałam przepis do ulubionych, bo wygląd zachęcająco i smacznie no i tanio, na pewno spróbuje
    Komentarz
  • motocomfort, 2012-03-24 11:02:51
    motocomfort
    1
    Bardzo smaczne. Zrobiłam na śniadanko bardzo sycące a ciasto pulchne. PIĄTECZKA!!!
  • be delicious, 2012-03-31 07:23:11
    be delicious
    Świetne przepisy! Proste i zarazem efektowne!
    Komentarz
  • Vente, 2012-04-02 15:31:05
    Vente
    1
    Jestem narazie poczatkująca w dziedzinie gotowania, ale nawet mnie się udały i wszystkim smakowały )) Dziękuję za dokładny opis, bardzo mi pomógł
  • Lady eSs, 2012-06-11 11:06:32
    Lady eSs
    1
    Zrobiłam i polecam Wyszło pyszne
  • Tencza, 2012-08-22 22:11:55
    Tencza
    0
    Ja również sprawdziłam przepis już dwukrotnie i polecam. Bułeczki wyszły pyszne i śliczne. Posmakowały i spodobały się mojej rodzinie.
  • lejdis1983, 2012-10-22 19:34:04
    lejdis1983
    0
    Robiłam już kilkakrotnie parówki w cieście drożdżowym, ale nigdy w formie "gąsieniczek". Dziś je zrobiłam, są bardzo smaczne, ale za ch....ę nie umiałam powywijać ich tak jak podano w przepisie :/ U mnie były takie "gąsieniczki po wypadku" Ale w smaku pycha. Polecam!
  • marysia_23, 2012-12-04 15:09:24
    marysia_23
    0
    Robiłam! Smakowo ekstra wizualnie jeszcze lepiej nawet Tata sie zajadał DZIĘKUJE
  • AnULka248, 2012-12-27 16:04:52
    AnULka248
    0
    Świetny przepis, wyszły super, wszyscy się zajadali a jeszcze lepsze są z sosem czosnkowym... Pycha!
  • szyna, 2013-01-29 21:13:37
    szyna
    0
    Dziś wertując strony w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu trafiłam na te gąsieniczki. Przepis łatwy w wykonaniu, więc postanowiłam wypróbować. Bułeczki/gąsieniczki wyszły rewelacyjne i trafiają do mojego kulinarnego zeszytu. Moja 6-cio latka zajadała się nimi ze smakiem Kilka uwag odnośnie samego przepisu: mąki trzeba dać trochę więcej, bo ilości z przepisu dają ciasto mocno lepiące się do dłoni. Najlepiej podsypywać w trakcie wyrabiania. Ja niektóre prostokąty smarowałam ketchupem i takie tesz rewelacyjnie smakowały, ale trochę trudniej się je formowało po przecięciu.
  • ania22236po, 2013-03-04 16:04:16
    ania22236po
    super , robilam dwa razy .tz przepada za nimi
    Komentarz
  • Iwon8558, 2013-03-04 18:20:24
    Iwon8558
    0
    rewelacyjne, próbowałam,wyszły super
  • Carmelka1988, 2013-08-13 23:29:00
    Carmelka1988
    0
    Dodaje do ulubionych jutro robię je na śniadanie bardzo apetycznie wyglądają:
  • poison0123, 2014-06-02 23:48:46
    poison0123
    0
    udalo mi sie! wyszy pysznie Polecam!
  • LaCamilla, 2014-06-19 12:58:28
    LaCamilla
    0
    Wypróbowane, naprawdę pyszne Fajny przepis tylko proporcje produktów są złe - musiałam dodać znacznie więcej mąki, niż w przepisie, bo ciasto nie chciało się wyrobić.
    Poza tym sam pomysł super
  • Miss Saeki, 2014-07-01 12:46:29
    Miss Saeki
    0
    Robię niedługo parapetówkę, więc na pewno wykorzystam pomysł! Bardzo proste, smakowo chyba neutralne danie za to bardzo efektownie wyglądające
  • stremik, 2014-07-01 22:40:03
    stremik
    0
    Super pomysł, genialne !
  • MamaSzymona27, 2014-08-08 12:48:52
    MamaSzymona27
    Mój mąż też je uwielbia
    Komentarz
  • VamppiV, 2015-01-12 13:16:27
    VamppiV
    0
    Próbował ktoś zastąpić ciasto ciastem francuskim? Bo chcę wieczorem spróbować
  • mucia18, 2015-01-14 07:19:23
    mucia18
    0
    I tak miałam robić na sobotę parówki w ciescie drożdżowym,to zrobię gąsieniczki
  • Landrynka1987, 2015-03-01 14:47:33
    Landrynka1987
    0
    Bomba ! Niby składniki takie proste, banalane, a efekt świetny. Mojej rodzince tak smakowało, że następnym razem kazali zrobić więcej.
  • cowie, 2016-04-22 13:16:21
    cowie
    0
    Kurcze to stała pozycja w mojej kuchni, a wciąż nie napisałam recenzji
    Generalnie nie ma się co rozpisywać, bułeczki są świetne
    Ale moim zdaniem lepsze wychodzą pieczone w 180 stopniach. Wtedy bułeczka rośnie i robi się puszysta. Pieczenie w 200 stopniach jakby "zamyka" proces wyrastania i bułeczki są mniej wyrośnięte, mniej puszyste i dużo twardsze.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe