Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2012-03-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie

Składniki:

  • pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
  • boczek surowy [250 g]
  • jajka [1 szt.]
  • bułka tarta [1 szklanka]
  • ser parmezan (drobno starty)
  • sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)

Przygotowanie:

Banalnie prosta potrawa, a jaka pyszna. Podczas pieczenia tłuszcz z boczku się wytapia i "paluchy" robią się chrupiące.
1. Filet umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na długie kawałeczki, które solimy i pieprzymy do smaku.
2. Jeżeli boczek kupiliśmy w kawałku, to kroimy go na cienkie plastry. W takiej samej ilości ile mamy kawałków kurczaka.
3. Owijamy boczkiem kawałki kurczaka, maczamy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem. Ja dodałam do panierki trochę pieprzu cayenne, przez co potrawa nabrała "charakteru", lecz nie jest to konieczne, według gustu.
4. Tak przygotowane "paluchy" kładziemy na blaszce.
5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, do zarumienienia.
Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Śniadanie na wynos 01 śliwki

Komentarze

  • kropka75, 2012-03-22 13:17:29
    kropka75
    2
    Genialne!

    Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Nie mogłam przestać jeść. Świetny pomysł na nudnego kurczaka inaczej.

    Brawo.
  • ladygodiva, 2012-03-31 19:05:11
    ladygodiva
    1
    Zrobiłam dzisiaj na obiad, są naprawdę pyszne. Zawinęłam filety w boczek wędzony, bo akurat taki miałam i hojnie sypnęłam cayenne. Wyszło super - pikantne i chrupiące.
    Dodaję przepis do ulubionych i będę często do niego wracać.
  • Lili229, 2013-09-04 17:28:05
    Lili229
    0
    Przepis super! Zrobiłam dziś na obiad, byliśmy z mężem zachwyceni! Musiałam zmodyfikować nieco przepis, gdyż w mojej mieścinie nie sposób było dostać akurat parmezan, więc posiekałam zwykłą goudę i posypałam pałeczki na ostatnie 5 minut pieczenia - też wyszły wyśmienite! Ale jak tylko dostanę parmezan natychmiast zrobię to danie jeszcze raz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe