Tarta z masłem orzechowym

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-03-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym

Składniki:

  • SPÓD CIASTA
  • ciastka kakaowe [150 g] (użylam "Łakotek")
  • cukier [2 łyżki]
  • masło [85 g]
  • masa orzechowa
  • serek kremowy [300 g] (cream cheese typu "Philadelphia", "Twój Smak" z Piątnicy czy "Delicate" z Biedronki)
  • masło orzechowe [240 ml]
  • cukier puder [130 g]
  • ekstrakt waniliowy [2 łyżeczki]
  • śmietana kremówka [130 ml] (najlepiej 36%)
  • POLEWA
  • czekolada gorzka [1 szt.]
  • śmietana kremówka [60 ml]
  • masło [1 łyżka]

Przygotowanie:

Ciacho dla amatorów masła orzechowego, takie połączenie słonego ze słodkim.
1. SPÓD: Bardzo drobno pokruszyć ciastka, najlepiej w blenderze lub robocie kuchennym i dodać do nich cukier, a następnie rozpuszczone masło. Bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć tym dno formy (średnica 20-23cm) i wstawic do piekarnika na 8-10 minut w temp. 177 C.
2. Zmiksować masło orzechowe z serkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wymieszac.
3. W oddzielnej misce ubić kremówkę i dodać ją do masy. Wymieszać łyżką lub delikatnie mikserem, tylko do połączenia składników.
4. Powstałą mase przełożyć na ostudzony spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 3 h.
5. Po tym czasie zrobić polewe, czyli kremówkę, masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tarta nadaje się do spożycia po kilku godzinach spędzonych w lodowce, najlepiej zostawić ją na noc.
Maslo orzechowe można zrobić samemu. Żeby uzyskać ok. 1 szklankę masła, trzeba podprażyć 2 szklanki solonych orzechów ziemnych na patelni lub w piekarniku (jeżeli macie niesolone, to trzeba dodać trochę soli do smaku) i zmiksować na gładka masę w blenderze lub robocie kuchennym ok. 10-15 minut.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Komentarze

  • La Monica, 2012-03-21 09:56:34
    La Monica
    Już sobie wyobrażam jaka musiała być pyszna Ląduje w ulubieńcach.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe