Tarta z masłem orzechowym

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-03-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z masłem orzechowym

Składniki:

Przygotowanie:

Ciacho dla amatorów masła orzechowego, takie połączenie słonego ze słodkim.
1. SPÓD: Bardzo drobno pokruszyć ciastka, najlepiej w blenderze lub robocie kuchennym i dodać do nich cukier, a następnie rozpuszczone masło. Bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć tym dno formy (średnica 20-23cm) i wstawic do piekarnika na 8-10 minut w temp. 177 C.
2. Zmiksować masło orzechowe z serkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wymieszac.
3. W oddzielnej misce ubić kremówkę i dodać ją do masy. Wymieszać łyżką lub delikatnie mikserem, tylko do połączenia składników.
4. Powstałą mase przełożyć na ostudzony spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 3 h.
5. Po tym czasie zrobić polewe, czyli kremówkę, masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tarta nadaje się do spożycia po kilku godzinach spędzonych w lodowce, najlepiej zostawić ją na noc.
Maslo orzechowe można zrobić samemu. Żeby uzyskać ok. 1 szklankę masła, trzeba podprażyć 2 szklanki solonych orzechów ziemnych na patelni lub w piekarniku (jeżeli macie niesolone, to trzeba dodać trochę soli do smaku) i zmiksować na gładka masę w blenderze lub robocie kuchennym ok. 10-15 minut.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • La Monica, 2012-03-21 09:56:34
    La Monica
    Już sobie wyobrażam jaka musiała być pyszna Ląduje w ulubieńcach.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem