Schabowe w pomidorowym sosie

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2012-03-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schabowe w pomidorowym sosie

Składniki:

Przygotowanie:

Prosty przepis na nudnego schabowego:) Można go zastąpić piersią kurczaka.
1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić lekko w rondelku.
2. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć.
3. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki wraz z sosem, następnie oregano, bazylię i pieprz cayenne (lub ostrą paprykę). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
4. W międzyczasie obijamy schabowego, solimy i pieprzymy do smaku. Obtaczamy w jaku i bułce tartej, smażymy.
5. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (moja ma wymiary ok. 30x23cm), na wierzch układamy usmażone kotlety, przykrywamy je sosem i pokrojonym w cienkie plastry serem.
6. Zapiekamy ok. 20-25 min. w 200C. Na koniec posypujemy "zielonym".
Smacznego!

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • pinaplesss, 2012-03-22 21:00:34
    pinaplesss
    Do przepisu wkradł się mały błąd: nie ser biały, lecz parmezan lub cheddar.
    Komentarz
  • aleksaa, 2012-03-27 11:13:09
    aleksaa
    -1
    Danie przygotowałam chłopakowi 2 dni temu i wczoraj dopiero przyznał się, że z tego wszystkiego najbardziej smakowały mu moje odgrzewane na masełku kopytka...

    Sos po 20min nie był tak rzadki jak u Ciebie, pomimo przykrywki cała woda odparowała... Samo połączenie schabowego i tego sosu nie przypadło nam do gustu.

    Smakowo dałabym 2*, jednak za czytelny opis i zdjęcia "krok po kroku" dodaję 1*.
    Do dania niestety z pewnością nie wrócimy.
  • elizabeth10485, 2012-03-29 13:24:27
    elizabeth10485
    rzeczywiście kotlety schabowe nudzą się już, a to danie wygląda ciekawie.
    Komentarz
  • Lirriel, 2013-10-13 20:23:18
    Lirriel
    Dziwi mnie wkładanie opanierowanych kotletów do takiego sosu... czy panierka nie robi się rozmoczona i paskudna?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem