Ciasto czekoladowo- kawowe z pomarańczami

autor: , kategoria: ciasta ucierane, torty , dodano: 2012-03-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- kawowe z pomarańczami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- kawowe z pomarańczami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- kawowe z pomarańczami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- kawowe z pomarańczami

Składniki:

  • cukier [0.667 szklanki]
  • żółtko z jajka [6 szt.]
  • masło [10 dag] (masło stopić i ostudzić)
  • mąka tortowa [1 szklanka]
  • kakao [2 łyżeczki] (czubate łyżeczki)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • sól [1 szczypta]
  • białko z jajka [6 szt.] (ubijamy pianę z 2 łyżkami cukru)
  • cukier [2 łyżki]
  • Dodatki
  • kawa (mocna, osłodzona do nasączania ciasta)
  • kawa (mocna, osłodzona do nasączania biszkoptów)
  • dżem (do posmarowania krążków ciasta)
  • polewa czekoladowa [1 szt.]
  • pomarańcze (plastry do dekoracji)
  • margaryna (do posmarowania blachy)
  • bułka tarta (do posypania blachy)
  • opcjonalnie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • galaretka (pomarańczowa, rozpuszczona na wierzch)

Przygotowanie:

Ciasto:
Ucieramy żółtka z cukrem, stopniowo dodajemy roztopione i ostudzone masło.
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Mieszamy.
Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. (Można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową).

Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 150C na ok. 50 minut. Należy sprawdzić zapałką/ patyczkiem czy ciasto nie jest lepkie.

Gdy ciasto wystygnie należy przekroić je na 3 krążki. Każdy nasączamy mocną kawą i smarujemy dżemem morelowym.

Układamy krążki jeden na drugim i oblewamy je z wierzchu i po bokach polewą czekoladową.
Na sam wierzch kładziemy grubo pokrojone plastry pomarańczy. (Można pokryć je cienką warstwą galaretki pomarańczowej- musi być bardzo gęsta!)
Jeśli zostanie nam polewy można zrobić ozdobne "zygzaki" na pomarańczach.

UWAGA!!! Ciasto wyszło mi bardzo gęste i trzeba je było przekładać na tortownicę, bo by się samo nie wylało, ale upiekło się bardzo dobrze.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami

Komentarze

  • PatrykLubik, 2016-12-28 09:45:55
    PatrykLubik
    mąką tortowa, hmm szymanowska najlepsza?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką