Szatańskie jajka

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-03-23
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szatańskie jajka

Składniki:

Przygotowanie:

1. Ugotować 6 jajek na twardo.
Kilka moich wskazówek, może pomocnych:
Do wody można dodać łyżeczkę octu, wówczas jajka nie powinny popękać w trakcie gotowania (użyłam kwasku cytrynowego i też zadziałało). Gotować ok. 12-15 minut, jeżeli jajka gotują się za długo, to żółtko będzie miało brzydki, ciemny kolor. Po ugotowaniu, wylać wrzątek z garnka i od razu zalać jajka zimną wodą, to po to, żeby skorupka łatwiej odchodziła od jajka.
2. Czystym nożem poprzecinać jajka na pół, delikatnie wydłubać żółtka do miski. Po każdym przecięciu jajka, wyczyścić nóż, żeby nie zabrudzić białka kolejnego jajka.
3. Do miski z żółtkami dodać majonez, musztardę, pieprz cayenne. Dobrze wymieszać widelcem - do uzyskania jednolitej masy, dorzucić szczypiorek i lekko wymieszać.
Otrzymaną masą wypełnić białka jajek i na koniec posypać papryką.
Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • dorcia1465, 2012-04-10 11:36:11
    dorcia1465
    1
    superancki, ja dodałam do masy jeszcze łyżeczkę chrzanu i naprawdę rewelka
  • kaasi, 2012-12-30 22:06:16
    kaasi
    0
    zrobilam dzis na probe... a jutro witaja na sylwestra super!!!
  • kacha_00, 2013-01-02 19:25:36
    kacha_00
    0
    Rewelacja!!! Wszystkim smakowały Ja dodałam ciut więcej chilli żeby smak był bardziej 'ognisty' Polecam!
  • Dotka90, 2013-03-06 10:21:00
    Dotka90
    0
    Robiłam je ostatnio, bardzo dobre i rodzince smakowały!
    Dzisiaj właśnie mi się ugotowaly i idę zrobić, bo mam świeżą dostawę szczypiorku
  • Jasia931, 2014-12-01 23:29:11
    Jasia931
    0
    Robię podobną potrawę. Nieco inny farsz.
    Z majonezem, rozgniecionymi żółtkami i bardzo drobno pokrojoną kiełbaską (najlepiej jałowcowa! - świetny aromat). Doprawiam solą i pieprzem - jeśli ktoś lubi pasuje również pietruszka.

    Smakuje rewelacyjnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe