Tort czekoladowo-truskawkowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-03-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-truskawkowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-truskawkowy

Składniki:

Przygotowanie:

Tort jest przepyszny, upiekłam na urodziny siostry, wszytskim smakował i musiałam drukowac kilka przepisów

Biszkopt (lepiej upiec dzień wcześniej):
Do osobnej miski przesiać mąki i kakao, wymieszać. Ubić białka z szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka, cały czas miksując. Wyłączyć mikser. Przesiać mąki do masy i wymieszać łyżką. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Wylać na blachę 18-20cm. Piec ok. godziny do suchego patyczka w 160-170˚C. Ostudzić w piekarniku. Zimny wyciągnąć z formy przekroić na 4 blaty.

*Herbatę wymieszać z alkoholem. Naponczować nią biszkopty.

*Ubić kremówkę z cukrem pudrem (można dodac taki fix, żeby było sztywne).

Tort układać na paterze warstwami:
*biszkopt,
*1/3 bitej śmietany+połowa truskawek pociętych w połówki,
*biszkopt,
*dżem truskawkowy (starczy pół słoika+ nie smarować grubo przy brzegach, bo wypłynie i ubrudzi bitą śmietanę),
*biszkopt ,
*1/3 bitej śmietany+reszta truskawek,
*biszkopt
Obłożyc i udekorowac resztą bitej śmietany, boki można posypac startą ciemną czekoladą.

U mnie tort został po prostu obłożony bitą śmietaną i różami ulepionymi z masy cukrowej.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem